Den här bilden på Sture Bergwall är »inte något montage i Photoshop, utan resultatet av naturintresse, platsresearch och den envishet som krävs för att släpa med studiolampor, ljusreflektorer och stativ nerför en smal och brant sig till en jämtländsk fors«. Så skriver Filters chefredaktör Mattias Göransson i förordet till Foto: Magnus Bergström – en bok med de 100 bästa porträttbilderna från tidningens husfotograf och bildredaktör.

Varje vecka bjuder vi på ett smakprov: denna vecka på Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick. Efter att han friats från åtta morddomar och skrivits ut från Rättspsykiatriska kliniken i Säter hamnade han i Jämtland. Mattias Göransson hade följt Stures fall under många år och skildrade nu hans historia från barndomen fram till tiden efter frigivningen. Om fotograferingen berättar Magnus:

– Jag körde runt med Sture i Åretrakten för att ta porträtt på platser kopplade till berättelsen om hans märkliga resa från Säter till sitt nya hem på den svenska landsbygden – en historia där misstänksamhet, rädsla och tystnad till slut byttes mot öppna hjärtan och vänskap. En av Stures favoritplatser är Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Där hittade vi regnbågens slut.

Foto: Magnus Bergström kan köpas i vår webbshop. Ange rabattkoden »MAGNUS« så får du boken till specialpriset 249 kr. Erbjudandet gäller till och med 15 mars.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Filterbubblan

Prylhets

Publicerad 3 december 2019

Filterbubblan

Lysande historik

Publicerad 2 december 2019

Filterbubblan

Omgiven av psykologi

Publicerad 14 oktober 2019

Filterbubblan

Fakta och fiktion i Quick

Publicerad 20 september 2019

Filterbubblan

Ännu en årsdag

Publicerad 27 februari 2019