Mannen som slutade vara till lags

Kommer Sture Bergwall någonsin att finna frid?

Vid foten av fjällen som ­gränsar mot Norge, där ett av Indals­älvens tillflöden samlar kraft i en pöl som kallas för Bodsjön, ruvar en hussamling döpt till Bodsjöbränna. En av gårdarna är rest i en sluttning med milsvid utsikt över fjällvärlden. Här bor ­Solveig Danielsson, lärare och special­pedagog, och maken Bertil, före detta företagare och fritids­politiker.

Den här sensommardagen är kompisen Sture på besök. Kaffet och fikabrödet står som vanligt framdukat på köksbordet.

Bertil har fått en fråga. Han funderar länge på svaret.

Annons

– Det är inte så att man missionerar … men nog brukar man säga att man känner Sture. För folk är som de är. De tänker: Ingen rök utan eld. Men det är ju så mycket som har gått fel här. ­Väldigt mycket.

Solveig himlar med ögonen, som för att säga: Det där var väl århundradets underdrift.

Bertil verkar inte vara typen som pratar i onödan. Där kompletterar han och Solveig varandra. Givetvis var det hon som startade alltihop.

Obotligt samhällsintresserad följde hon fallet med den förskräcklige seriemördaren Thomas Quick under 90-talet och fram till att den åttonde och sista domen föll 2001. Sedan häpnade hon inför historiens vändning i och med Hannes Råstams SVT-dokumentärer 2008, och slukade senare såväl dennes bok om rättsskandalen som Dan Josefssons bok om de psykologiska teorier som hade format mordutredningen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?