Mannen som slutade vara till lags

Kommer Sture Bergwall någonsin att finna frid?

Vid foten av fjällen som ­gränsar mot Norge, där ett av Indals­älvens tillflöden samlar kraft i en pöl som kallas för Bodsjön, ruvar en hussamling döpt till Bodsjöbränna. En av gårdarna är rest i en sluttning med milsvid utsikt över fjällvärlden. Här bor ­Solveig Danielsson, lärare och special­pedagog, och maken Bertil, före detta företagare och fritids­politiker.

Den här sensommardagen är kompisen Sture på besök. Kaffet och fikabrödet står som vanligt framdukat på köksbordet.

Bertil har fått en fråga. Han funderar länge på svaret.

Annons

– Det är inte så att man missionerar … men nog brukar man säga att man känner Sture. För folk är som de är. De tänker: Ingen rök utan eld. Men det är ju så mycket som har gått fel här. ­Väldigt mycket.

Solveig himlar med ögonen, som för att säga: Det där var väl århundradets underdrift.

Bertil verkar inte vara typen som pratar i onödan. Där kompletterar han och Solveig varandra. Givetvis var det hon som startade alltihop.

Obotligt samhällsintresserad följde hon fallet med den förskräcklige seriemördaren Thomas Quick under 90-talet och fram till att den åttonde och sista domen föll 2001. Sedan häpnade hon inför historiens vändning i och med Hannes Råstams SVT-dokumentärer 2008, och slukade senare såväl dennes bok om rättsskandalen som Dan Josefssons bok om de psykologiska teorier som hade format mordutredningen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?