Plugghästar, förenen eder

För sju år sedan granskade Filters reporter Madelene Pollnow den svenska talarbranschen. I reportaget »Bländad av ljuset« avslöjade hon hur flera av landets mest upphöjda föreläsare friserade sanningen eller ljög rakt ut i syfte att öka värdet på såväl sina framträdanden som sina personliga varumärken. Eftersom de aldrig blev ifrågasatta var det fritt fram att fortsätta håva in applåder och fyrsiffriga arvoden.

Tills Madelene dök upp, alltså.

Den gången skrev vi i ledaren att »Bländad av ljuset« framstod som sista delen i en trilogi om halvsanningar och myter. Där hade vi fel. Sedan 2011 har Filter skrivit om charlataner och kvacksalvare så många gånger att den sortens jobb numera känns som en del av tidningens ryggrad. Det var också därför vi nyligen fick ett tips om att titta närmare på föreläsaren och författaren Thomas Erikson. Hans bok Omgiven av idioter – där han driver tesen att man kan förbättra sin kommunikation genom att dela in människor i fyra färger – har sålt i över 500 000 exemplar.

»Känns det inte för typiskt oss att skriva om det?« suckade Madelene. »Och är det inte att slå in öppna dörrar? De flesta fattar väl att det där inte är på allvar.«

Underförstått: Folk kan väl få roa sig med tramsiga personlighets­tester utan att någon nitisk plugghäst ska dyka upp och förstöra stämningen?

Sedan började hon ändå undersöka saken. Och insåg att människor faktiskt tar Thomas Eriksons tankegods på allvar, trots att det veten­skapliga stödet är obefintligt. Så mycket att färgteorierna används inom rekrytering, teambuilding och som ett sätt för enskilda att för­stå världen. Vilket i förlängningen får konsekvenser.

Så Madelene vattenkammade luggen, drog på sig sina mest tjock­bottnade glasögon och vässade sin penna. Resultatet kan ni läsa här – i reportaget »Omgiven av idioti«.

Är du inte prenumerant ännu? Teckna en prenumeration här – det kostar bara 78 kr varannan månad. Du kan avsluta prenumerationen när du vill, får tidningen i brevlådan samt fri tillgång till allt vårt webbpublicerade material.

Denna text publicerades som ledare i Filter #63. Resten av numrets innehåll hittar du här.

Artikeln publicerades 20 juli 2018 och är skriven av , .
Annons