Paret Katy Perry och Orlando Bloom köpte företaget Bragg – som sålde deras favoritvinäger. Foto i collage: Wikimedia.

Kan äppel­cider­­vinäger hjälpa mot allt?

Hälsobutikerna säljer äppelcidervinäger som mirakelkur mot allt möjligt. Men vad hjälper den egentligen mot? Flumkollen undersöker frågan.

I takt med att världen bekantade sig med appen Instagram växte också det skrå som skulle komma att kallas influerare. För australiensiskan Belle Gibson gick vägen till miljontals följare genom berättelsen att hon botat sin elakartade hjärntumör med träning, naturläkemedel och diet. Hon hann både lansera app och kokbok innan lögnen uppdagades: Gibson hade aldrig haft cancer och pengar som hon skulle ha donerat till välgörenhet var kvar i hennes egen ficka.

Den nya Netflixserien Apple cider vinegar är löst baserad på fallet Gibson, och för strömningstjänsten har serieskaparen Samantha Strauss förklarat valet av titel: »Jag ville ta något som fångade den här idén om hopp på flaska, något som kunde vara ett paraplybegrepp istället för att bara relatera till Belle.«

Appel­cider­vinäger fungerar väl som symbol, den sura vätskan tillskrivs diverse goda egenskaper. Sajten Hälsokraft sammanställer användningsområdena i hela tretton punkter: vinägern sägs hämma skadliga bakterier, sänka blodsockret, bidra till viktminskning, reglera kolesterol, förbättra matsmältning, ge energi, vara bra för hud och hår, hantera kramper i benen, hjälpa vid hicka, mildra solbränna, fungera som naturlig deodorant, bekämpa hudinfektioner och fotsvamp – och dessutom vara näringsrik.

Vinägern finns att köpa hos både mataffärer och hälsokostbutiker med en prislapp uppemot 150 kronor per liter. Renée Voltaire saluför en smaksatt variant med ingefära och gurkmeja, och hos Apoteket återfinns den i form av veganska vingummin med »smak av äpple«.

 

Redan de gamla grekerna åtnjöt vinäger. Liksom de gamla egyptierna, babylonierna, och kineserna under Zhoudynastin för tre tusen år sedan. Bland annat »sägs det« att Hippokrates använde vinäger mot sår och att Kleopatra bibehöll sin silkeslena hud med den syrliga vätskan – eller var det mjölk?

Ordet kommer av franskans vin aigre, »surt vin«, vilket beskriver framställningsprocessen tämligen väl. Utgångspunkten är en bas på alltifrån druvmust till dadlar som fermenteras i två steg. Först omvandlar jäst socker till alkohol, därefter omvandlar ättiksyrabakterier alkoholen till ättiksyra.

»Han ertappades med att lägga till 15 år på sin ålder för att framstå som friskare.«

Just äppel­cider­vinäger var länge något bönder framställde på den egna gården av egna äpplen. Som mycket annat förändrades detta under industrialiseringen och produkten hamnade i butikshyllorna, filtrerad och pastöriserad. De processade livsmedlen möttes senare av en motrörelse, som förespråkade ekologisk råkost och växte sig stark under 1970-talet.

I denna tidsanda släppte alternativmedicinaren Paul Bragg en bok som uppmärksammade äppel­cider­vinägerns »hälsofördelar«. Bragg var en väldokumenterad mytoman: han sade sig ha lång akademisk erfarenhet men saknade helt utbildning, han ertappades med att lägga till 15 år på sin ålder för att framstå som friskare, och hävdade att »klibbig mat« orsakade cancer.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 5 februari 2025. Artikeln är skriven av .