Madelene Pollnow: »Ännu yngre killar tog över och våldet är mer utspritt än någonsin«

I veckans fredagsbrev skriver Madelene Pollnow om ett kommande porträtt av Diamant Salihu och om hur gängkrigen blivit vardag.

På väg till jobbet i morse lyssnade jag som vanligt på P1. Och, som vanligt, innehöll Ekonyheterna ett inslag om en sprängning under natten. Det är konstigt vad man vänjer sig vid.

En som försöker motverka den här känslan av vardaglighet kring våldsdåd är journalisten Diamant Salihu. Med sin bok Tills alla dör satte han för första gången ansikten på människorna bakom gängkonflikten i Järvaområdet. I vår är han aktuell med en ny bok på samma tema, När ingen lyssnar, och jag porträtterar honom i kommande Filternummer. Han säger att han vill fortsätta att berätta om gängkriminaliteten på nya sätt, så att »folk bryr sig om att det dör unga killar«.

Jag följde med Diamant Salihu till Attunda tingsrätt, där sex unga män stod åtalade för »mord m m«. Det var Alla hjärtans dag, och saken gällde mordet på den 12-åriga flickan Adriana som dog en sommarnatt 2020 av en missriktad kula vid McDonald’s. På förmiddagen vittnade Adrianas jämnåriga kompisar som haft sällskap med henne på mordnatten, två barn som sett sin vän dö. Även Adrianas pappa hördes, som sa att han fått information om vilka som skjutit, men att han inte kunde berätta från vem –de skulle ändå inte vittna, och nämnde han deras namn försatte han både dem och sig själv i fara.

På eftermiddagen hördes en av de åtalade. Han inledde med ett långt anförande, där han beklagade Adrianas död och hävdade sin oskuld. Han var iklädd skjorta och använde ord som »sociolekt«. Åklagaren undrade hur det kom sig att han, som tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med höga betyg, nu var kriminell. Den åtalade spottade fram: »För att jag är dum i huvudet!«

Allt var bara deppigt.

Sedan fransk polis knäckte Encrochat har över 400 svenska gängkriminella dömts, och många hoppades att det här skulle lösa problemen. Även Diamant Salihu uttryckte en liknande förhoppning när Christopher Friman Leffler intervjuade honom inför släppet av den förra boken: »Jag tror att de här brotten framför allt behöver klaras upp. Polisen måste få människors förtroende, få dem att vittna och få bort de skyldiga. Så att andra runtomkring ser sina förebilder åka fast på långa straff.«
Nu vet vi att allt bara eskalerade – ännu yngre killar tog över och våldet är mer närvarande och utspritt än någonsin.

Samhället famlar efter lösningar. En sak ska vi i alla fall vara tacksamma för: att allt från poliser, socialsekreterare och lärare till släktingar och journalister, som Diamant Salihu, orkar fortsätta försöka vända utvecklingen.

 

Veckans …

… konsert.
På måndag ska jag fira min 39-årsdag med att se Nils Frahm på Gothenburg Film Studios. Den tyske klaviaturspelaren har öst ur sig kompositioner som suddar ut gränserna mellan klassisk och elektronisk musik i ett drygt decennium. Nu tar han med sig sin stora ljudvärld till Uppsala på lördag, Göteborg på måndag och Malmö på tisdag. Läs vår guide till aktuella kulturhändelser.

 

… TV-serie.
I veckan kom tredje säsongen av Ted Lasso på Apple TV plus. Serien om en amerikansk fotbollstränare som börjar coacha ett fotbollslag i Storbritannien är en bagatell – men en otroligt mysig sådan.

 

… Filterklassiker.
Förra helgen blev jag akut deprimerad när jag köpte ett Big Pack vaniljglass för 60 spänn till mina tvillingars treårskalas. Ett sätt att dra ner på matkostnaderna är att inte slänga en massa käk bara för att bästföredatumet passerats. För inspiration och kunskap kan man med fördel läsa Filters reportage Gammal mat: en kärlekshistoria, där skribenten bland annat provar att äta halvårsgammal filmjölk.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Artikeln publicerades Publicerad 20 mars 2023. Uppdaterad 20 mars 2023..

Annons