Ibland – ganska sällan faktiskt – går jag till charkuteributiken på hörnet och unnar mig ett par närproducerade korvar. Är jag på riktigt festligt humör köper jag också en lokalystad ost. Det är så dyrt att jag vänder bort blicken när charkuteristen klistrar prislappen på det bruna omslagspapperet.
Jag vill handla mer närproducerade livsmedel. Det vill också våra politiker att jag gör. Så sent som i torsdags lyfte landsbygdsminister Peter Kullgren i Ekots nyhetssändning vikten av att konsumera svenska livsmedel för att säkra försörjningstryggheten – vilket är en del av den svenska livsmedelsstrategin. Även om budskapet aktualiserats på senare år, inte minst efter pandemins effekter på globala handelskedjor och Rysslands invasion av Ukraina, är frågan på intet sätt ny.
Min kollega, Madelene Pollnow, skrev om saken för så länge sedan att reportaget »Till bords med Kafka« inte finns utlagt på webben mer än i PDF-format. Texten tog avstamp i dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandssons matvision från 2008: »Sverige – det nya matlandet«. Reportaget visade hur våra många och små mathantverkare skulle blomma ut och sätta Sverige på den europeiska matkartan, men hur ett snårigt och bitvis märkligt regelverk – som öppnar för godtyckliga myndighetsbedömningar – drev utvecklingen i motsatt riktning.
Sedan dess har Filter skrivit om svensk matproduktion otaliga gånger. Exempel på dess likriktning gav Erik Eje Almqvist i reportaget »Kovändningen« från 2018. Där kan du läsa om hur bonden Sven Blomberg föder upp den utrotningshotade och utskrattade lantrasen fjällko samtidigt som det övriga köttbeståndet bestod av ett fåtal raser. När den svenska gastronomieliten till slut satte tänderna i hans fjällkor gav de honom högsta betyg.
I nästa nummer av Filter (#91) fortsätter vi genomlysa likriktningen i matvärlden och dess sårbarhet. Den här gången tar Filters återkommande skribent, matjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen (som tidigare skrivit »Kejsarens gröna kläder« och »Miljövänligt«) ett grepp om svensk äggproduktion. Är det verkligen klokt att ha så få och stora producenter så att hundratusentals höns måste eldas upp vid enstaka salmonellautbrott?
Har du inte redan en aktiv prenumeration, kan du teckna en här.
Jag följer upp Meyer von Bremens text med en artikel på samma tema. I den berättar mathantverkare varför Livsmedelsverkets nya kontrollmodell kommer att leda till skyhöga tillsynskostnader och smalare sortiment. Enligt dem kommer modellen gynna storskalig produktion framför småskalig. Syftet med den svenska livsmedelsstrategin är att den hållbara, inhemska livsmedelsproduktionen ska öka och importberoendet minska. Synd att det verkar bli tvärtom.
Själv har jag just slukat en närproducerad korv från min lokala charkbutik. Inför måltiden tittade jag på prisetiketten som pryder det bruna omslagspapperet: 35,36 kronor. Och detta innan Livsmedelsverkets nya avgifter slagit igenom. Frågan är om jag ätit min sista närproducerade korv. Åtminstone i Sverige.
Veckans …
… läsning.
Kungens 50-årsjubileum på tronen har genererat ett otal TV-serier, filmer och böcker. Nu släpps ekonomiprofessorn Mikael Holmqvists bidrag. I den 600-sidor tunga boken går Holmqvist inte bara nitiskt igenom kungens samtliga förpliktelser, han delar också med sig av oerhört kungliga citat. Bland annat resonerar statschefen om sitt ledarskap: »Ja, ibland så går jag omkring och funderar på, ja, man lever nog inte riktigt alltid som man … ja, så, vi behöver kanske inte gå in på det i detalj, va. Nej, jag vet inte, nej det är svårt, det är svårt, det är svårt att leva efter de idéer som man själv har, det är inte så lätt … bara man vet om det, det är väl snarare så, upp med det i luften och bolla på det och sen så får man ta åt sig så, och sen ska man försöka ta åt sig de saker som finns …« Läs vårt tips om Kungen: Sveriges ledare och andra kulturhändelser.
… TV-tips.
Årets Oscarsgala kommer säkerligen få en ovanligt stor svensk TV-publik. Anledningen är naturligtvis filmaren Ruben Östlunds tre Oscarsnomineringar för Triangle of Sadness. Kategorierna är tyngsta möjliga: bästa film, bästa manus och bästa regi. Dessutom är den svenske kompositören Ludwig Göransson nominerad för bästa originallåt för ledmotivet Lift me up med Rihanna i filmen Black Panther: Wakanda forever. Filter har porträtterat såväl Ludwig Göransson som Ruben Östlund. TV4 sänder galan som startar klockan 01.00 natten mot måndag 13 mars.
Trevlig helg!
Simon Appelqvist