Foto: Christopher Shoebridge /VFC/We Animals Media

Miljövänligt

Matbutikernas nya klimatmärkningar säger sig kunna visa exakt hur klimatsmart du handlar och äter. Så hur kommer det sig att du enligt märkningarna borde dricka läsk och äta broilerkyckling hellre än mjölk och kött från frigående djur?

Det tungvrickande ordet livscykelanalys har länge ingått i forskares och miljökonsulters standardvokabulär. Det är en metod som är tänkt att ge en helhetsbild av en produkts miljöpåverkan under hela sin livscykel, från råvara till avfallshantering. Resultatet blir en siffra som underlättar jämförelser, och dessa siffror gömdes fram tills nyligen i obskyra rapportunderlag – för vanliga dödliga räckte det med allmänna rekommendationer, som att det är mer miljövänligt att äta grönsaker än kött och hellre närodlat än importerat.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #82 (27 september 2021) och är skriven av .