Foto: Christopher Shoebridge /VFC/We Animals Media

Miljövänligt

Matbutikernas nya klimatmärkningar säger sig kunna visa exakt hur klimatsmart du handlar och äter. Så hur kommer det sig att du enligt märkningarna borde dricka läsk och äta broilerkyckling hellre än mjölk och kött från frigående djur?

Det tungvrickande ordet livscykelanalys har länge ingått i forskares och miljökonsulters standardvokabulär. Det är en metod som är tänkt att ge en helhetsbild av en produkts miljöpåverkan under hela sin livscykel, från råvara till avfallshantering. Resultatet blir en siffra som underlättar jämförelser, och dessa siffror gömdes fram tills nyligen i obskyra rapportunderlag – för vanliga dödliga räckte det med allmänna rekommendationer, som att det är mer miljövänligt att äta grönsaker än kött och hellre närodlat än importerat.

»I reklamen lovar företaget att ›det har aldrig varit så lätt att välja rätt‹.«

Den stora nyheten för festivalen Way Out West 2019 var att den blivit klimattransparent. Allt hade genomgått livscykelanalys och resultatet kommunicerades till oss besökare i form av så kallade koldioxidekvivalenter, det vill säga att alla växthusgasutsläpp hade omräknats till koldioxidutsläpp. Men vad innebar det att en solstol släppte ut 1,4 kilo koldioxidekvivalenter? Var det lite eller mycket jämfört med andra typer av solstolar? Eller bajamajorna som vållade utsläpp på 14 kilo styck, alltså tio gånger mer än en solstol. Jag visste att jag uppskattade möjligheten att få gå på toa minst tio gånger mer än att få sitta i en solstol, men var det verkligen slutsatsen jag förväntades dra?


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #82 (27 september 2021) och är skriven av .