Foto: Christopher Shoebridge /VFC/We Animals Media

Miljövänligt

Matbutikernas nya klimatmärkningar säger sig kunna visa exakt hur klimatsmart du handlar och äter. Så hur kommer det sig att du enligt märkningarna borde dricka läsk och äta broilerkyckling hellre än mjölk och kött från frigående djur?

Det tungvrickande ordet livscykelanalys har länge ingått i forskares och miljökonsulters standardvokabulär. Det är en metod som är tänkt att ge en helhetsbild av en produkts miljöpåverkan under hela sin livscykel, från råvara till avfallshantering. Resultatet blir en siffra som underlättar jämförelser, och dessa siffror gömdes fram tills nyligen i obskyra rapportunderlag – för vanliga dödliga räckte det med allmänna rekommendationer, som att det är mer miljövänligt att äta grönsaker än kött och hellre närodlat än importerat.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 16 september 2021 och uppdaterad 6 december 2022. Artikeln är skriven av .