Att hålla sig på jorden

Under våren kommer medier och miljöorganisationer att rapportera att svenskarna lever som om det fanns drygt fyra jordklot. Men stämmer det verkligen?

I Filter #73 skrev vi om Den ekologiska skuldens dag, på engelska kallat Earth Overshoot Day. Läs hela reportaget nedan.

Linus Blomqvist visste inte riktigt vad han tog sig för när han ansökte om en praktikplats på Breakthrough Institute 2011. Den då 26-årige forskarkandidaten, uppvuxen i Halland, snappade upp annonsen i ett mejl som cirkulerade på Cambridgeuniversitetet, där han läste geografi med fokus på miljövetenskap. Blomqvist hade aldrig hört talas om den lilla tankesmedjan med fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor, men lockades av dess placering i Oakland på den amerikanska västkusten.

– Jag tänkte: medan jag väntar på att få ett jobb eller på att komma in på en masterutbildning kan jag väl hänga i Kalifornien ett tag, säger Blomqvist.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #73 (23 mars 2020) och är skriven av .