Foto: Magnus Bergström Retusch: Jussi Öhrvall

Fula fiskar

Sportfiskaren Mikael Frödin är dömd till fängelse för att ha filmat några laxar. Vad är det den norska laxindustrin absolut inte vill att du ska få veta?

I det norska kustsamhället Alta börjar halvön som leder till Nordkap, Europas nordligaste spets. Därefter: Barents hav och de eviga isvidderna.

I den bråddjupa Altafjorden, omgiven av höga berg och världsarvslistade hällristningar, guppar laxodlingsindustrins enorma nätkassar som svarta rockringar vid ytan; här utfodras miljontals laxar tills de blir slaktfärdiga. In över land slingrar sig den nästan 25 mil långa Altaälven med sitt världsberömda vildlaxfiske bland Finnmarkens flacka fjäll.

Hit anlände journalisten och sportfiskaren Mikael Frödin i mitten av sommaren 2017. Som så ofta förr skulle han coacha långväga besökare som sökt sig till Alta för fiskets skull. Uppdragsgivare den här gången: den 78-årige miljardären Yvon Chouinard, grundare av friluftsföretaget Patagonia och världsberömd miljöaktivist.

Annons

Chouinard landade på Alta flygplats tillsammans med flera andra Patagoniahöjdare och ett amerikanskt filmteam. De första dagarna tillbringade sällskapet vid Altaälven, där Frödin tog dem till några av de mest eftertraktade fiskesträckorna. Redan efter ett dygn hade gruppen fångat ett dussin vildlaxar enligt principen »catch and release«, som innebär att fisken krokas av och återförs till vattnet efter fångst. En och annan öring tog gruppen däremot med sig och tillredde över öppen eld om kvällarna. »Det här är bättre än de vita dukarna inne i stan«, konstaterade Chouinard.

Yvon Chouinard och Mikael Frödin vid flugfiskelägret längs Altaälven. Frödins rekord, en lax på 22,9 kilo, slogs inte den här gången. Foto: Ben Moon

Inte bara fisket hade tagit Frödin och amerikanerna till Nordnorge – syftet med expeditionen var framför allt att dokumentera laxindustrins påverkan på ekosystemet. Efter åtta dygn längs älven gav sig därför gruppen av till en småbåtshamn några kilometer söder om Alta, och förmiddagen den 21 juli puttrade de ut i Altafjorden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?