Bilder i collage: Istock, Midjourney.

Mobbning och skattefusk i vårdbemannings­branschen

Vårdbemanningsbolaget Medcura omsätter en kvarts miljard – och det är du och jag som betalar. Vad fan får vi för pengarna?

Lyssna på reportaget!
Du kan även lyssna på reportaget på Spotify. Lyssna här!

Robin Bromans svarta skjorta är struken, de vita gymnastikskorna fläckfria och håret välkammat där han väntar utanför rättssalen i Nacka tingsrätt. Hans sambo Mirela ber honom om en snus för att dämpa stressen.

– Handlar det om en halv miljon om du förlorar?

Robin nickar uppgivet. Men lägger sedan till:

– Det här är bara ett väg-gupp vi ska ta oss över.

Hans advokat Mattias Walving-Lundberg uttrycker sig mer konkret:

– Jag skulle säga att vi har 51 procents chans att vinna.

Robin kastar en blick över Mirelas axel där hans motpart och tidigare chef Niclas Cleverling går upp för en trappa. Mirela följer hans blick och ryser till:

– Jag hör liksom Darth Vader-musiken i huvudet.

Robin tar till det äldsta och svenskaste tricket för att bryta en spänd stämning: han börjar prata om vädret. På väg in i rättssalen får Mirela en ny snus och en påminnelse om att ha koll på mobilen utifall sonens förskola skulle ringa om att han varit lite krasslig.

Porträtt på Robin Broman.
Robin Broman.

Därinne rättar Niclas Cleverling lugnt till sin kamelfärgade lammullströja och fäster sin Ipad vid ett tangentbord när hans advokat Pontus Meilink håller sin sakframställan. Cleverlings företag, vårdbemanningsbolaget Medcura, stämmer Robin Broman för att ha brutit mot kundskyddsvillkoret i sitt anställningskontrakt. Enligt det har den anställde förbundit sig att inte ta över kunder som haft kontrakt med Medcura de senaste tio åren, eller som förhandlat med bolaget de senaste två åren. Robin Broman, som fortsatt jobba inom vårdbemanningsbranschen, har via Linkedin sökt sjuksköterskor till sjukhusen i Sunderbyn, Sundsvall och Gällivare, som ligger i regioner Medcura har bemanningsavtal med. Dessutom hade Robins nya bolag – precis som Medcura – avtal med häktet i Skänninge. Därför vill Medcura ha tre månadslöner, motsvarande 150 000 kronor. Utöver det vill Medcura ha tillbaka 23 002 kronor i utbetalad lön, eftersom Robin började på en ny tjänst ett par veckor innan hans kontrakt med Medcura löpte ut.

Robin motsätter sig inte att han gjort det här, men menar att kundskyddet är oskäligt eftersom man inom offentlig upphandling inte bearbetar kunder. Dessutom skulle det i stort sett innebära näringsförbud om han inte fick göra affärer med de 20 av 21 svenska regioner som Medcura har avtal med.

Men framför allt sitter han här för att han vägrar gå med på att bli behandlad på det sätt som han och hans kollegor blivit av Niclas Cleverling. Eller som han skrev till mig i ett av sina första mejl: »Någon måste ta kampen mot Medcura. Det är inte särskilt rimligt att våra skattepengar ska finansiera detta systematiska förbrukande av människor. […] Hur kan regionerna fortsätta att köpa in tjänster när företagets personal larmar om en bristfällig arbetsmiljö och brott?«

 

Hyrläkarsystemet utvecklades under slutet av 1980-talet för att råda bot på personalbristen i mindre regioner som hade svårt att rekrytera läkare. På den tiden var verksamheten hårt reglerad: den fick inte drivas i vinstsyfte och tarvade särskilda tillstånd från Arbetsförmedlingen. Inte heller fick man hyra ut läkare längre än fyra månader i sträck.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #98 (20 maj 2024) och är skriven av .