Foto i collage: Pressbild Uniti

Tanklös

Världens mest innovativa, moderna och hållbara bilfirma är svensk. Den saknar ingenjörer, har ingen fabrik och släpper inte ut någon koldioxid. Hur är det möjligt?

Elbilsföretaget Uniti var inte bara grundat i Sverige, man skulle både designa och tillverka sina fordon här. Startupbolaget från Lund förenade dessutom lyx med miljömedvetenhet – istället för tonvis med stål var bara det mest nödvändiga på plats, och klimatpåverkan var minimal. Ovanpå allt skulle jag bli rik. 

Förmiddagen den 15 september 2017 fick jag ett pressmeddelande som var sprängfyllt med superlativ. Uniti hade denna dag sjösatt en »mycket framgångsrik« crowdfundingkampanj och släppt en »unik video som tar åskådaren på en resa till det sydsvenska högkvarteret och belyser den unga firmans imponerande framgångar«. Jag blev nyfiken.

Unitis logotyp blixtrade till på skärmen och fram ur dunklet trädde bilen som skulle förändra världen: Uniti One, en tvåsitsare med smala, rovdjurslika strålkastarspringor och ett elegant, silverfärgat chassi som kröntes av en glaskupol. Bilen var som hämtad ur en framtida Bondfilm, om man tänker sig att James Bond blir ekologisk och börjar jaga skurkar på ett grönare sätt. Fem sekunder, i en över åtta minuter lång film – mer än så fick man inte se av bilen, men det var tillräckligt för att fånga mig.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #84 (31 januari 2022) och är skriven av , .