Eva Melander som Stig Engströms fru Margareta i Den osannolika mördaren. Foto: Johan Paulin/Netflix

Eva Melander: »Är det han? Är min man mördaren?«

Eva Melander har inte många repliker i sin roll som Stig Engströms fru. Här förklarar hon varför hennes funktion i Den osannolika mördaren ändå är så viktig.

Till skillnad från många andra som skildras i serien så vet man inte så mycket om Stigs fru.

– Jag har naturligtvis läst boken, det man vet om Margareta är ju hämtat därifrån. Så det har jag utgått från, och fantiserat kring.

Kanske är det bara passande att det inte fanns så mycket fakta? Den stora frågan med henne är ju: Vad vet hon, egentligen?

– I serien presenterar vi på en gång att hon naturligtvis fångar upp allt som händer. Jag menar, hon har levt med Stig i så många år, känner honom utan och innan och har sett hans utspel tidigare. Jag fokuserade på att hon skulle fundera kring frågor som: Vad händer med min man? Vart är han på väg? Trissar han igång sig nu för att få uppmärksamhet? Jag lade det på den nivån, men ibland så sipprar det in: Är det han? Är min man mördaren? Sedan tror jag, och det här är min tolkning, att hon vid något tillfälle bestämmer sig för att stänga den dörren. För sig själv, för Stig och för omgivningen. Så har jag jobbat med det. För vad lever en människa med? Oftast det där vardagliga, det som finns i relationer, det som bara pågår. Sedan är det någon tanke som dimper ner emellanåt, som är helt förskräcklig, men den försöker man förtränga.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades Publicerad 5 november 2021. Uppdaterad 27 februari 2023. och är skriven av .