Ett föräldramöte i sjuan 2015. Temat var alkohol och droger. Föräldrarna fick spela rollspel för att lära sig stå emot frasen »alla andra får« om barnen ville vara ute sent eller ta med några öl hemifrån. Till slut sade en mamma: »Jag är mer orolig om min son sitter hemma med sin mobil eller sin dator än om han är ute med kompisar, även om jag inte vet var han är.«
Var hon inte klok? De andra föräldrarna protesterade.
Men detta hände alltså 2015, då mobiler fortfarande sågs som magiska verktyg för frihet. Ingen mer dötid, böcker i örat, film på bussen, alla vännerna samlade under en flik och alla behov omedelbart tillfredsställda med hjälp av en app. Eller två eller tio eller femtio.
Sedan dess har debatten svängt. Många experter, i Sverige kanske främst psykiatrikern Anders Hansen med boken Skärmhjärnan, har presenterat rön som visar på skärmarnas negativa konsekvenser, inte minst för hur barn och unga mår och hur de klarar skolan. Av det skälet vill en del politiker nu förbjuda barn och unga att använda digitala medier efter klockan 23 på vardagar. Och regeringen vill att grundskoleelever inte ska få ha tillgång till sina mobiltelefoner på skoltid. Ett förbud ska komma, detaljerna ska bara utredas först.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.