Vill du få koll på vad svenska matentusiaster snart kommer att fylla sina Instagramflöden och stengodstallrikar med – och som följaktligen kommer att serveras på restaurangen som tar över källarlokalen runt hörnet? Det finns ett närmast idiotsäkert sätt: bevaka förlaget Natur & Kulturs kokboksutgivning.
För åtta år sedan utnämnde Filter deras fackboksförläggare Maria Nilsson till »oraklet från Åsaka« efter att hon gett ut böcker om allt från hantverksöl och naturvin till amerikanska dinerburgare och texmex – långt innan var och varannan krog hade orangevin på dryckesmenyn och någon överhuvudtaget tagit uttrycket »håll käften-burgare« i sin mun.
Nilsson själv gillade inte att prata om »mattrender«, istället menade hon att framgångsreceptet bestod i att hitta trovärdiga personer med nördiga passioner. Men när jag ringer upp henne i dag medger hon:
– Det är roligt när man är med och skapar nya vågor.
En snabb utvärdering av förlagets utgivning sedan Filter porträtterade henne visar att hon har fortsatt skapa ringar på vattnet. När de gavs ut kändes böckerna om amerikansk barbeque och napolitansk pizza som chansningar. I dag hittar du »St Louis cut ribs« i ett industriområde utanför Umeå och fanatiska degdogmatiker långt ute på den halländska vischan. Andra kök som förlaget har uppmärksammat väntar fortfarande på bredare genomslag – japansk och koreansk barbeque sinkas enligt Nilsson av ett svenskt motstånd mot inomhusgrillning.
Oavsett vilket: i sommar utkommer de med kokboken Grekisk mat av journalisten Sara Berg. När jag för den på tal sammanfattar Maria Nilsson ungefär min egen spontana reaktion när jag såg titeln i utgivningslistan:
– Min grekiska matkunskap har varit ganska begränsad. Jag har främst tänkt att köket består av typ grekisk sallad, moussaka, souvlaki och pommes.
Men hon säger förstås inte det som jag sedan tänkte: Förväntar hon sig verkligen att någon ska ägna sig åt att laga det där?
Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!
Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filterprenumerant.
Har du redan ett konto? Logga in här.