I en dunkel källare i centrala Oslo tickar tiden ner.
Om exakt tre timmar ska den norska huvudstaden få ta del av Punk Royale – kocken Joakim Almqvists restaurangkoncept med mottot »fun dining i stället för fine dining«. Men just nu påminner lokalen mest om en byggarbetsplats.
Medan en hantverkare sågar till lister sliter krogimperiets VD Gunnar Wester och en inhyrd datatekniker förtvivlat med att få igång betalsystemet med ett nybeställt norskt bank-ID. Under tiden blinkar det oupphörligen till på en telefonskärm: Wester tvingas även ta hand om bokningarna för Punk Royales övriga restauranger, då ställets ordinarie bokningsansvarige precis fått barn.
Uppe på en stege balanserar Björn Olsson, nytillträdd restaurangchef för Oslo-restaurangen. Iförd reflexväst och med snaggen färgad som den norska flaggan fäster han barbiedockor i matsalens orientaliska lampor – ett arv från den kinesiska cocktailbar som tidigare låg på adressen.
I just matsalen har förberedelserna kommit längst, men där ser ändå ut som om det dukats upp till finmiddag inne på en fritidsgård. Bord med linnedukar, vinglas och silverbestick samsas med en rökmaskin och gigantiska högtalare. Väggarna täcks av spraymålade figurer i fluorescerande färg: Super Mario, katten Gustaf och Nalle Puh. En dockvagn tjänar som drinkvagn och vattenglasen står redo att fyllas på från bensindunkar och vattenkannor av plast.
- Mer:
- Reportage
- Mat & dryck