Punk Royale: Gränsöverskridarna

Efter att i Stockholm och Köpenhamn ha etablerat ett krogkoncept präglat av dekadens och kaos har den brokiga skaran bakom restaurangen Punk Royale siktet inställt på världsherravälde. Filter var med när de öppnade i Oslo.

Kort sagt

  • Joakim Almqvist är den lovande och upproriske kocken som blev paria i krogbranschen efter att medier påstått att han och kollegan Kalle Nilsson haft »negerbollar« på sin meny.
  • Till slut hittade de en finansiär och partner i köksfläkts- och läkemedelsinvesteraren Erik Gustafsson och grundande den hedonistiska krogen Punk Royale i Stockholm – som senare fick en filial i Köpenhamn.
  • Inga svenskar utöver Michelinkocken Björn Frantzén och TV-stjärnan Niklas Ekstedt har lyckats ta sina krogkoncept på export. Men Punk Royales plan är nu att öppna en ny krog i en ny stad om året.

I en dunkel källare i centrala Oslo tickar tiden ner. 

Om exakt tre timmar ska den norska huvudstaden få ta del av Punk Royale – kocken Joakim Almqvists restaurangkoncept med mottot »fun dining i stället för fine dining«. Men just nu påminner lokalen mest om en byggarbetsplats.

Medan en hantverkare sågar till lister sliter krogimperiets VD Gunnar Wester och en inhyrd datatekniker förtvivlat med att få igång betalsystemet med ett nybeställt norskt bank-ID. Under tiden blinkar det oupphörligen till på en telefonskärm: Wester tvingas även ta hand om bokningarna för Punk Royales övriga restauranger, då ställets ordinarie bokningsansvarige precis fått barn.

Uppe på en stege balanserar Björn Olsson, nytillträdd restaurangchef för Oslo-restaurangen. Iförd reflexväst och med snaggen färgad som den norska flaggan fäster han barbiedockor i matsalens orientaliska lampor – ett arv från den kinesiska cocktailbar som tidigare låg på adressen. 


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #89 (21 november 2022) och är skriven av .