Oraklet från Åsaka

Hjärnan bakom Sveriges mest genomarbetade illustrerade fackböcker ­avslöjar sina hemligheter.

När Ville Ilola blev kontaktad av Natur & Kulturs för­läggare Maria Nilsson våren 2015 förstod han ingenting. Han visste inget om kokböcker, inget om förlagsvärlden, inget om vem som gick att lita på. Enligt egen utsago visste han vid tillfället »absolut ingenting om någonting«, men det är en sanning med modifikation.

Ville arbetade med att bygga scentak till arenor, men sedan tio år tillbaka hade han varit besatt av att lära sig baka napolitansk pizza. Han brände alla sina sparpengar på resor till Neapel där han studerade tillverknings­processer, råvaror, traditioner … När Ville efter år av efterforskningar beslöt sig för att bygga en egen pizzaugn rådfrågade han sin kompis Besmir Balaj, som läst murarlinjen på gymnasiet. Och ju mer tid Besmir investerade i projektet, desto mer besatt blev även han. 2014 sade de båda Falken­bergsborna upp sig från sina jobb för att starta en ­pizzeria. Eftersom ingen bank ville ge dem det lån som krävdes för att ordna en ordentlig lokal flyttade de in i en nedlagd bensinstation.

Vid samma tid övertalade ­Villes flickvän honom att starta ett Instagramkonto. En av dess hundra första följare var Maria ­Nilsson.


Prova Filter i två månader för 19 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto