Oraklet från Åsaka

Hjärnan bakom Sveriges mest genomarbetade illustrerade fackböcker ­avslöjar sina hemligheter.

När Ville Ilola blev kontaktad av Natur & Kulturs för­läggare Maria Nilsson våren 2015 förstod han ingenting. Han visste inget om kokböcker, inget om förlagsvärlden, inget om vem som gick att lita på. Enligt egen utsago visste han vid tillfället »absolut ingenting om någonting«, men det är en sanning med modifikation.

Ville arbetade med att bygga scentak till arenor, men sedan tio år tillbaka hade han varit besatt av att lära sig baka napolitansk pizza. Han brände alla sina sparpengar på resor till Neapel där han studerade tillverknings­processer, råvaror, traditioner … När Ville efter år av efterforskningar beslöt sig för att bygga en egen pizzaugn rådfrågade han sin kompis Besmir Balaj, som läst murarlinjen på gymnasiet. Och ju mer tid Besmir investerade i projektet, desto mer besatt blev även han. 2014 sade de båda Falken­bergsborna upp sig från sina jobb för att starta en ­pizzeria. Eftersom ingen bank ville ge dem det lån som krävdes för att ordna en ordentlig lokal flyttade de in i en nedlagd bensinstation.

Vid samma tid övertalade ­Villes flickvän honom att starta ett Instagramkonto. En av dess hundra första följare var Maria ­Nilsson.

Hösten 2015 dök hon upp på »restaurangen« för att proväta pizzan. Med sig hade hon krog­recensenten och kokboksförfattaren Jonas Cramby. Ville Ilola hade aldrig hört talas om honom, och kände inte till att matprofilen varit en riktningslös slacker innan Maria Nilsson hittade hans Texmexblogg, prov­lagade alla recept och fick fram försäljningssuccén Texmex från grunden. Ville ­visste inte heller att Maria Nilsson några år dessför­innan bakat sig ­igenom ­Martin Johanssons blogg Pain de Martin och därefter givit ut boken som blev startskottet för det svenska folkets ­kärleksrelation till ­surdegsbröd. Han visste inte heller att förläggaren blivit kallad »en av landets känsligaste trend­näsor« och varit först med att ge ut böcker om allt ifrån naturvin och mescal till hantverksöl och kimchi.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Nyhetsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

  • Alla artiklar på magasinetfilter.se
  • E-tidning och app
  • Chefredaktörernas fredagsbrev
  • Digitala arkivet
  • Erbjudanden & förhandsvisningar
  • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #48 (20 januari 2016) och är skriven av .