En kylig septembereftermiddag i fjol stävade ett fartyg med tre inspektörer från livsmedelsmyndigheten Mattilsynet fram längs Trøndelags dramatiska kuststräcka, på väg mot dagens sista oanmälda kontroll. Slutdestination var en odlingsanläggning tillhörande ett av världens största fiskeriföretag, Lerøy Seafood, utanför ön Hitra – där en gång landets allra första odling hade etablerats. Numera guppade odlingskassar överallt i den djupa fjorden.
Vid en av odlingsanläggningarna låg slaktfartyget Seivik, till vars däck en jättelik slang pumpade laxar från odlingskassens djup. Efter slakt skulle fiskarna transporteras till Lerøys fabrik för att förädlas och skickas vidare till matbutiker och restauranger.
Kassen borde varit full av sprattlande och simmande aktivitet, men när Mattilsynets inspektörer bordade Seivik såg de istället att mängder av laxar flöt alldeles stilla på ytan. Varken fenor eller gälar rörde sig. En del fiskar låg livlöst på sidan, andra med bukarna pekande uppåt skyn.
– Det var massdöd, sammanfattade en sektionschef från Mattilsynet senare för public service-kanalen NRK.
Två av odlingskassarna intill gapade tomma. Besättningen på fartyget Seivik hade redan arbetat nio dagar i sträck med att nödslakta Lerøys laxar, eftersom fisken till följd av härjande virus var dödssjuk i svåra gäl-, hjärt- och muskelåkommor.
Mattilsynets inspektörer belade anläggningen med slakt- och försäljningsförbud. De var övertygade: Om det inte varit för deras oannonserade besök, skulle den självdöda fisken ha hamnat på folks middagstallrikar.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.