Slutstation: Antarktis

När de stora matfiskarna har fiskats ut ska mänskligheten mättas av odlad fisk. Problemet: odlad fisk äter småfisk, och även den är på väg att ta slut. Det bådar inte gott för ett litet räkdjur på andra sidan jordklotet.

I början av januari 2000 landade marinbiologen Bo Bergström i Chiles huvudstad Santiago efter en nästan dygnslång flygresa. På kvällen tog han inrikesflyget söderut och vid midnatt anlände han till Punta Arenas, en av världens sydligaste städer. Efter en natt på hotellet Los Navegantes tog han sig till hamnen och sökte upp fartyget som han skulle mönstra på, det ryskregistrerade Juzjmorgeologija. 

Båten var uthyrd till den amerikanska myndigheten NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration. Ombord fanns ett trettiotal amerikanska forskare och sjömän. En av amerikanerna hade burit med sig ett aggressivt influensavirus från Kalifornien, och de första dagarna låg Bo Bergström utslagen. En dunderkur fick honom på benen igen. 

– Det fanns en rysk läkare ombord som trattade i mig någon antibiotika och gav mig näsdroppar som påminde om toalettrengöringsmedel.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #48 (20 januari 2016) och är skriven av .