Att laga ett liv

Under loppet av ett år förlorade stjärnkocken Daniel Berlin först sitt livsverk och sedan sin fru i cancer. Nu sjösätter han mot alla odds ett av de mest ambitiösa projekt som Krogsverige skådat.

Pandemivåren 2020 försökte Daniel Berlin hålla humöret uppe hos sina anställda genom att avsluta några kvällar med champagne i köket, enligt logiken »någon jävla guldkant måste det ändå finnas i tillvaron«. Men ingen skumpa i världen kunde dölja fakta: 50 procent av omsättningen försvann i ett nafs, och avbokningarna fortsatte att rasa in.

Att fortsätta driva en exklusiv restaurang i den lilla byn Skåne-Tranås i sydöstra Skåne föreföll lönlöst. Daniel Berlin krog, som i flera år betraktats som en av Europas främsta och hade två stjärnor i Michelin-guiden, lockade i vanliga fall gastronomer från världens alla hörn – nu fick folk inte ens korsa landgränserna. Vissa stamgäster gjorde vad de kunde för att sponsra krogen genom att boka flera bord, men hur länge kunde sådant fortgå?

Och ändå var det inte bristen på matgäster som oroade Daniel Berlin mest. Själv hade han inte varit riktigt närvarande sedan läkarna i början av året upptäckt en tumör i hustrun Annas kropp. Det visade sig vara livmoderhalscancer, dessutom av den ovanligaste och mest aggressiva sorten. Tillvaron var kaotisk. Hemma fanns parets tvillingar, knappt 1,5 år gamla, och Daniel slets mellan att ta hand om de två små, besöka sjukhuset i Lund och sköta jobbet i den mån det gick.

Före sommaren tog han det »självklara« beslutet att avveckla restaurangen. Den sista gästen serverades den 30 september.

»Vintermånaderna var ›en dimma‹. Daniel medger att han förlorat detaljer från den tiden.«

Under hösten blev Anna allt svagare och Daniel gick helhjärtat in för att ta hand om henne och tvillingarna. Julen 2020 blev hustrun snabbt sämre och fick vård i hemmet. Någon månad senare berättade läkarna att det inte var långt kvar, men Daniel tog aldrig riktigt in informationen.

– Så kom den där natten. Det snöade ute, minns jag. Anna var helt klar, vi satt och pratade om allt. Ett väldigt fint samtal. Och efter det … ja, då somnade hon bara in.

Vintermånaderna var »en dimma«. Daniel medger att han förlorat detaljer från den tiden, men kommer ihåg vad han intalade sig själv: Du har två barn, du har ett ansvar, du måste fixa det här. Men hur?

Att återvända till kockyrket, som alltid ställt krav på tillgänglighet och hårt slit sena kvällar och nätter, kändes omöjligt.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Filter #94 (25 september 2023) och är skriven av .