Sök och ni skall finna

Förundersökningen om de påstådda drönarflygningarna över svenska kärnkraftverk visar hur påverkade vi blir av medieuppgifter och vad andra säger till oss.

Denna artikel om drönare över kärnkraftverk är en bonusartikel till vår intervju med rättspsykologen Julia Korkman. Läs intervjun med henne om vittnesmål, förhörsmetoder och människans opålitliga minne här.

Den 15 januari i år publicerade polisen ett pressmeddelande med rubriken: »Drönare observerade över kärnkraftverk.« Förundersökningar hade inletts i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals och samordnades av Noa, polisens nationella operativa avdelning. De rubricerades som en »nationell särskild händelse«. Nyheten fick stor spridning och när SVT lade till att Försvarsmakten informerats spekulerade flera medier om främmande makts inblandning, en tanke som säkert fann sin näring i Rysslands generella agerande vid tidpunkten.

»Men vad sade egentligen den avhemligade utredningen?«

Den följande veckan fortsatte väktare vid olika kärnkraftsanläggningar att anmäla observationer samtidigt som något av en drönarpanik spred sig över landet. Rapporterna hann bli uppemot 200 innan några av allmänhetens mobilfilmer fick mediespridning och visade sig rymma högst vardagliga objekt som trafikflygplan, ambulansflyg och helikoptrar – om än filmade på långt avstånd och ur ogynnsam vinkel.


Tack för att du läser Filter

Skapa ett gratiskonto eller för att fortsätta läsa.

 

Sugen på en prenumeration? Teckna här!

Artikeln publicerades i Filter #88 (26 september 2022) och är skriven av .