Ett dockhem

De allt mer avancerade sexdockorna anses så skamliga att många av dem slutar sina dagar dumpade i skogen. Men är samhällets oförlåtande inställning befogad?

I efterhand var Nicklas Cederqvist, en antikhandlare på Österlen i Skåne, innerligt tacksam över att hans nioåriga dotter inte valde att följa med på promenad just den där oktoberdagen 2019. Cederqvist var ute med sina två hundar, Ruth och Ralph, båda av rasen corgie, när han fick syn på något konstigt i ett skogsparti nära Toarp. I branten av ett dike, liksom på väg ner i själva sänkan, låg en orörlig människokropp. När Nicklas Cederqvist tvingade sig själv att ta några kliv mot kroppen, med hundarnas nyfikenhet kännbar i kopplet, insåg han att det var en docka.

Fasan övergick i lättnad, som lika snabbt övergick i förundran. Kroppen på marken var ingen uppblåsbar Barbara av det snitt snuskgubbarna hade hållit sig med när han själv växte upp på 1970-talet, nej, dockan i gräset liknade verkligen en riktig människa. Eller ja, både och egentligen. Medan huden var naturtrogen så var proportionerna smått groteska. De enorma brösten stod rätt ut, midjan var getingsmal. Han tänkte att det som låg där var en nidbild av en kvinna. Med en pinne petade han undan den blå plastpåse som låg virad runt dockans huvud. Dess ögon blickade nollställt tillbaka mot honom.

Antikhandlaren Nicklas Cederqvist fann dockan nedan under en hundpromenad på Österlen: »Jag undrar om de som gör det här får en kick av att deras tjej blir upptäckt.« Foto: Nicklas Cederqvist

Året dessförinnan hade han sett en »så oerhört sorglig« dokumentär på SVT, om män som hade seriösa förhållanden med den här typen av dockor. Männen bedyrade sin kärlek till sina beställningsvaror av silikon, som de skjutsade omkring i rullstolar. En av männen framhöll att han äntligen hade funnit en kvinna som aldrig tjafsade emot.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #80 (24 maj 2021) och är skriven av .