Foto: Fasad

Upptäcktsresan

Det var dokumentärfilmaren Marcus Lindeens mest ambitiösa projekt hittills – historien om ett socialt experiment där elva främlingar drev över Atlanten på en flotte för att undersöka hur konflikter uppstår. Frågan var bara: Hur mycket hjälp skulle verkligheten behöva på vägen?

Det var för två, tre år sedan, och radioproducenten Roger Dackegård märkte direkt att något inte var som det skulle med hans gamla kollega Marcus Lindeen.

Roger hade följt Marcus karriär ända sedan slutet av 90-talet då han, bara 17 år gammal, fick ett hedersomnämnande av Stora journalistprisets jury. De arbetade sedan tillsammans på radioprogrammet Flipper, där Marcus förbluffade alla med sin förmåga att hitta berättelser där ingen brukade leta.

Som vän gladdes sedan Roger över Marcus efterföljande framgångar som dramatiker och filmmakare. Debutpjäsen Ångrarna hyllades och sattes upp över hela världen, och Roger gratulerade Marcus när han vann en guldbagge och en Prix Europa-statyett för filmen med samma namn.

Annons

Därefter hade Roger sett hur Marcus knegade vidare med mindre kortfilmer och uppsättningar medan han letade efter stoff till nästa stora filmprojekt. Ämnet för filmen hade han hittat i en tysk bok om vetenskapliga experiment: 1973 valde en mexikansk antropolog ut sex kvinnor och fyra män med vitt skilda bakgrunder för en seglats över Atlanten på en minimal flotte. I den utsatta situationen studerade antropologen sedan deras beteende, aggressioner och sexuella impulser.

Marcus lät bygga en skalenlig modell av flotten, flög in de resenärer som fortfarande var i livet till en studio i Trollhättan, tiggde till sig finansiering från en handfull länder och anlitade ett filmteam som var flera gånger större än vad som är brukligt i dokumentärfilmsvärlden.

Satsningen var större än något Marcus Lindeen gjort förr.

Efter avslutad inspelning låste han in sig i ett klipprum på Liljeholmen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?