Kanin är ett av våra mest populära sällskapsdjur. Hur kommer det sig att du istället föder upp kaninkött?
– Djur har alltid varit viktiga för mig. Som barn släpade jag ofta hem olika smådjur, till min mammas förtret, och hade även kaniner som sällskap. Och jag tilltalas av självhushållning. Till en början hade jag höns och får och några få kaniner för nöjes skull. Sedan tog jag jägarexamen och lärde jag mig massor om djur och natur, och gick en studiecirkel om slakt och omhändertagande av kött. Då insåg jag att det räcker med en bultpistol för att avliva kaniner, en sort som inte använder krut utan dras upp med fjäder. Steget till att prova kaniner som köttdjur var egentligen inte så stort. Jag har varit uppfödare sedan 2003 och startade företag tio år senare.
Hur svårt var det att gå från att klappa kaninerna till att avliva dem?
– Jag minns när jag hämtade den första kaninen. Jag fick lätt ångest och satte tillbaka den i stallet igen. Jag var både osäker och nervös och fick försöka igen och igen. Det gjorde ju att kaninen blev stirrig den också, det blev helt enkelt väldigt obekvämt för oss båda. Känslan att jag är bra på att avliva, slakta och stycka kom långt senare.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Samtal
- Mat & dryck