Skandiamannen Stig Engström pekas ut som Olof Palmes mördare.

Äntligen något slags bokslut

Första gången Thomas Pettersson besökte Filterredaktionen, hösten 2012, kom han med en papperslunta i en plastkasse. Jag smugglade in honom till köket och stängde dörren om oss. Det var bäst att inte medarbetarna visste för mycket – om de förstått att chefen börjat umgås med en privatspanare kanske de hade sett sig om efter andra jobb.

Pappren rymde alla vittnesutsagor från Sveavägen samt polisförhören med en sedan länge avliden figur som kallades för Skandiamannen. Honom och Palmemordet hade Thomas ägnat sex år åt att studera. Att förstå hans poäng gick snabbare: skiten gick inte ihop.

Därefter följde ytterligare sex långa år av efterforskningar innan vi kunde göra Filters sannolikt viktigaste publicering, och därefter ge ut boken Den osannolika mördaren. Två år senare lade Palmeutredarna ner Sveriges största polisutredning genom tiderna med motiveringen att den sannolika gärningsmannen, Skandiamannen Stig Engström, var död.

I dag har Netflixserien baserad på Thomas Petterssons bok premiär. Främst Thomas, men även undertecknad, får den dubbelbottnade äran att se sig själv tolkad av en skådespelare. Men den starkaste upplevelsen för oss båda är ändå att äntligen få något slags bokslut, och en värdig avrundning, på vid det här laget 15 respektive 9 år av små och stora ansträngningar.

Det är inte alltid man får det.

Trevlig helg!

Mattias Göransson, chefredaktör och reporter

LÄS MATTIAS INTERVJUER OM DEN OSANNOLIKA MÖRDAREN:

Robert Gustafsson om att spela Stig Engström

Eva Melander om att porträttera Engströms fru Margareta

Tusse Lande om att rollsätta serien

Artikeln publicerades 5 november 2021 och är skriven av .
Annons