Foto: Ola Kjelbye

Mattias Göransson: Ståndpunkter som inte tål att bli motsagda är sällan värda att försvara

Debatten om könstillhörighetslagen handlar i grunden om huruvida det alltid är positivt att de berörda får sin vilja igenom.

När jag i början av året skrev om transfrågan i samband med utgivningen av Karin Mattissons och Carolina Jemsbys bok Ånger kallade jag den vidhängande debatten för ett »verbalt skyttegravskrig«, med tanke både på tonfallet och de medverkandes nedgrävda positioner. »Om stridsröken skingras vet man att kombattanterna bara kraftsamlar för nästa offensiv. Sedan framför samma personer samma argument, och möts av samma meningsmotståndare med samma motargument.«

Den senaste veckan har de inblandade lämnat groparna för att istället svinga vilt på fältet. Även om anledningen inte har varit kärnfrågan – den medicinska vården av utsatta barn och unga – utan lagförslaget om förenklat byte av juridiskt kön, har vartenda större nyhetsmedium fyllts av röster för och emot. Det är nästan så att man undrar om det finns någon som inte har en åsikt.

Samtidigt har röster klivit fram som tidigare inte vågat. Jag tänker främst på de elva så kallade detransitionerare som i en debattartikel i Expressen berättade om sina erfarenheter. Att människor går från anonyma vittnesmål med förvrängda röster till att skriva under med egna namn är principiellt viktigt.

 

Själv passade jag på att dela en länk till Filters snart fem år gamla artikel »Fartblinda«, som granskade transvården ur framför allt två perspektiv: dess bristande hänsyn till så kallad samsjuklighet, samt dess användande av det felaktiga påståendet att vården räddar liv. I fokus stod berättelsen om Jonatan Ring, som istället för att få vård för sin psykossjukdom opererades till kvinna, och tog sitt liv.

Artikeln rymde ett slags scoop: två av de absoluta centralgestalterna inom den svenska transvården erkände att livräddarargumentet var falskt. Det här snappades upp av Studio Ett som ville ordna en studiodiskussion, men när sjukvårdens representanter avböjde blev den inställd. I övrigt var det knäpptyst, bortsett från ett antal mejl från »läsare« som var upprörda över saker som texten faktiskt inte handlade om.

Nu, däremot, fanns det ingen hejd på hur många som ville dela vår gamla granskning. »Fartblinda« klättrade raskt till den mest lästa på vår sajt, och den tidigare stinkbomben förvandlades till en prenumerantvärvare.

När jag länkade till texten hade jag gjort en liten fuling genom att hänvisa till den »pågående debatten«, som alltså egentligen handlar om juridiken, vilket en läsare snart kommenterade: »Nu handlar inte debatten främst om vården.« Först kände jag ett styng av dåligt samvete – ett visst mått av opportunism var jag trots allt skyldig till – men sedan tänkte jag om.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!

Filter Digital
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Nyhetsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

Filter Total: tidning + digitalt
49 kr i månaden**

 • Alla artiklar på magasinetfilter.se
 • E-tidning och app
 • Chefredaktörernas fredagsbrev
 • Digitala arkivet
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 39 kr/mån.
**Debiteras varannan månad (98 kr).
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades 12 april 2024 och är skriven av .