Ekerö Brygghus ute på Ekerö väster om Stockholm är resultatet av en sammanslagning. För fyra år sedan flyttade Anders Kotz från Adelsö Bryggeri och Kerryn Beattie från Northern Exposure Brewing Company sina jästtankar till en industrilokal invid Mälaren där man tidigare tillverkade bryggor. Ett år senare klev nyutbildade bryggmästaren Yoko Sato in i företaget.
Till det yttre är de en udda trio: Anders är 60 år och beskriver sig själv som »traditionalist«, vilket i det här sammanhanget innebär en förkärlek för klassiska ölsorter som engelsk ale och tjeckisk pilsner. Kerryn är snart 50 år och »modernisten« från Nya Zeeland, han går igång på att experimentera med nya humle- och jästvarianter. Yoko upptäckte hantverksölen när hon bodde i Tokyo, och sadlade om från kontorsarbete till ölbryggning när hon flyttade till Sverige. Hon visar upp en ölburk med japanska tecken som betyder »gryning«. Akatsuki Rice Lager har precis lanserats på Systembolaget och är Ekerö Brygghus första öl som innehåller 30 procent mältat ris.
– Riset gör att ölet blir lättare i kroppen och ger en viss textur, en klibbighet, förklarar Yoko.
Bryggeriets sortiment omfamnar stora delar av ölvärlden. Utöver basutbudet – åtta sorter med för mikrobryggarbranschen ovanligt avskalade namn som »Pils«, »Pale« eller »Vete« – gör man ständiga småsatser med extremare varianter, för att hålla både sitt eget och kundernas intresse vid liv. Det lilla bryggeriet producerar 120 000 liter per år och borde vara lönsamt, säger Anders Kotz. Men nu är det inte så.
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara prenumerant för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden för digital prenumeration!
Har du redan ett konto? Logga in här.
- Mer:
- Perspektiv
- Mat & dryck