Som en del av vårt tioårsjubileum låser vi just nu upp ett reportage från varje år som Filter har funnits. Varje reportage är upplåst i tio dagar och under den perioden kan även människor som inte prenumererar ta del av dem. Vi har valt ut texter vi är stolta över, sådana som genom åren roat, upplyst och irriterat våra läsare.

Det hela började egentligen med ett tips om att vi borde skriva om den framgångsrika superentreprenören och föreläsaren Therese Albrechtson för att hon var ett sådant föredöme för unga kvinnor. Onekligen var hon någon sorts urkraft. Hon drev flera företag, varav det första startades när hon gick på gymnasiet. Hon hade en framgångsrik föreläsarkarriär och hade utsetts till Årets kvinna av Damernas Värld, ambassadör för kvinnligt företagande av näringsdepartementet och Europe’s Young Entreprenueur av Business Week. Men bortom titlarna skavde något: Hade man någonsin hört talas om Albrechtsons företag Bodyguard som sålde självförsvarsprayer? Någonsin sett en enda person bära plagg från hennes klädmärke Greyzone? Therese Albrechtsons historia verkade helt enkelt lite för bra för att vara sann.

När vi granskade hennes föreläsningar och bok visade sig känslan stämma. Det hela var en starkt kryddad soppa kokad på en spik.

Reportaget nominerades till en Guldspade och jag utsågs till Årets genombrott på Tidskriftsgalan.

Albrechtson gjorde sitt bästa för att stoppa reportaget (vilket ni kan läsa om i texten), och fortsatte även efter publicering att trixa. Hon raderade gamla inlägg på sin blogg och publicerade ett nytt där hon menade sig ha blivit lurad av Filter och hävdade att det fanns flera faktafel i vårt reportage. Efter en återpublicering av texten i Grävande journalisters tidskrift Scoop valde hon att anmäla till Pressens Opinionsnämnd, som inte fann några felaktigheter i publiceringen.

Albrechtson fortsatte trots allt föreläsa, och förra året släppte hon boken Dålig mamma eller superkvinna? där hon intervjuat kända kvinnor som Anna Kinberg Batra, Camilla Läckberg och Gudrun Schyman om kombinationen karriär och föräldraskap.

Läs det upplåsta reportaget Bländad av ljuset här. Sugen på att prenumerera? Klicka här för att ta del av vårt erbjudande. Nedan finner du länkar till samtliga reportage som låses upp.

• Måndag 8 oktober: Omgiven av idioti av Madelene Pollnow

• Tisdag 9 oktober: En perfekt story av Oskar Sonn Lindell

• Onsdag 10 oktober: Vad har hänt med Gustaf Norén? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag: 11 oktober: Att skapa ett monster av Johanna Bäckström Lerneby

• Fredag: 12 oktober: Västbanken tur och retur av Carl-Magnus Helgegren

• Lördag 13 oktober: Snålskjutsen av Christopher Friman

• Söndag 14 oktober: »Ni har väl inte ätit spenat?« av Nina Brevinge

• Måndag 15 oktober: Bländad av ljuset av Madelene Pollnow

• Tisdag 16 oktober: Lögnen av Ika Johannesson

• Onsdag 17 oktober: Har ni fest, eller? av Erik Eje Almqvist

• Torsdag 18 oktober: Jakten på stjärnan av Erik Eje Almqvist

Artikeln publicerades 15 oktober 2018 och är skriven av .

Annons