Nio nyanser av blått

I deckardramats förlovade land försöker en före detta såpamanusförfattare, en ungdomsfilmsregissör och ett produktionsbolag grundat av två komiker skapa något som aldrig har gjorts här förut: en trovärdig polisserie.

SVT sänder åtta dramaproduktioner per år. Varje säsong planeras noggrant i förväg för att de olika programmen, som dramachefen Anna Croneman uttrycker det, »ska göra olika sorters jobb« för publiken.

– Vår viktigaste uppgift är inte att varje serie ska tilltala alla, utan att alla ska tilltalas av någon av våra serier, säger Croneman. När vi planerar vår repertoar försöker vi därför hitta produktioner som kan placeras i olika temarutor. Jag har exempelvis en ruta som heter »debatt«.

I fjol fylldes debattrutan av Kalifat, en serie som följer ett antal svenskar med kopplingar till Islamiska staten – däribland ett gift par som rest till Syrien och några tonårskompisar som radikaliseras av en fundamentalistisk islamist.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #77 (23 november 2020) och är skriven av .