Thomas Rydén – den ofrivillige boktjuven

Thomas Rydén var fascinerad av de medeltida bokblad han lyckats ropa in på Ebay. Men han anade inte exakt hur fascinerande de var.

En sen decemberkväll 2003 satt Thomas Rydén och letade litteratur om handskrifter på nätet. Som konstvetare, bokhistoriker och expert på medeltida utsmyckade handskrifter gick även hans fritid åt till att fördjupa kunskaperna. Efter hand surfade han in på ebay och fick syn på två illustrerade bokblad som var ute till försäljning. Något triggade hans nyfikenhet, bladen sades vara från 1400-talet men föreföll vara äldre. Auktionen hann dock avslutas innan han hann ta reda på mer. När ytterligare blad från samma handskrift dök upp någon vecka senare var Thomas snabb att slå till.

Säljaren var en äldre professor i kemi från Montpellier som sade att han hade köpt bladen i en antikbod i Avignon på 1970-talet. Enligt honom kom de från ett dödsbo i Carpentras där de legat på en vind tillsammans med en massa revolutionsmaterial. Professorn kändes trovärdig, så när han berättade att ytterligare 32 blad var till salu kom de överens om att Thomas skulle få köpa några i taget. Under ett par månaders tid dök bladen upp med jämna mellanrum, inlagda mellan sidor från vanliga kollegieblock. De tunna och extremt ömtåliga bladen krävde betydligt mer omsorg, så Thomas förvarade dem mellan kemiskt neutralt papper.

Säljaren hade från början 40 sidor, men fyra av dem var i smulor och tre hade redan sålts vidare. Thomas ville fånga upp alla blad som var på vift för att hindra skriften från att splittras och tog därför kontakt med köparna. Den ena, en bokhandlare i Arizona, sålde sitt blad, medan den andre, en svensk, ville behålla sina två. Istället skickade han foton av dem.

Thomas Rydén undersökte de elva centimeter höga och sju centimeter breda sidorna noggrant. Snart kunde han konstatera att han hittat en höggotisk handskrift med dekorativa figurer på varje sida. Men vem hade gjort den, och varför? Som så ofta med medeltida konstforskning fanns det inga uppgifter om upphovsmännen – att söka efter verkets ursprung var som att försöka lösa ett deckarmysterium.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 23 september 2015. Artikeln är skriven av .