Oskar Sonn Lindell: »Helt ocensurerade inspelningar från svenska rättegångar«

I veckans fredagsbrev skriver Oskar Sonn Lindell om att poddar och tjänster som publicerar ocensurerat rättegångsmaterial hotar rättssäkerheten

För ett tag sedan intervjuade Madelene Pollnow den före detta polisen och numera krimpoddaren Lena Ljungdahl om baksidorna med den aldrig avtagande true crime-vågen. Av årets 30 mest lyssnade poddar avhandlar minst 10 verkliga brott på något sätt, och Ljungdahl menar att många krimpoddar görs av »personer som varken är duktiga journalister eller kan krim, utan bara beställer ut en förundersökning och gissar«. Hon exemplifierade med den enormt populära Rättegångspodden, som spelar upp ljudinspelningar från verkliga rättegångar:

»De flesta tycker det är jobbigt att vara i en rättssal«, sade hon. »Lägg då till att någon ska ligga i en hängmatta tre år senare och lyssna på din darrande röst som en del av ett underhållningsprogram någon tjänar pengar på. Det är inte ett brott att göra en sådan podd, men jag undrar om man tänkt hela varvet. Jag tror att det kan hota rättssäkerheten.«

Ljungdahls ord ekade i mina öron när jag under arbetet med vårt senaste nummer läste ett förhandskorrektur av åklagaren Lisa Dos Santos bok Älskade bror. Jag fastnade speciellt för ett kapitel om en tjänst jag aldrig tidigare hört talas om: Prime Crime.

Till skillnad från Rättegångspodden, som ändå är en sorts redaktionell produkt, publicerar Prime Crime helt ocensurerade och oredigerade inspelningar från svenska rättegångar till sina betalande prenumeranter. När jag intervjuade Dos Santos berättade hon något som fick mig att studsa till: Prime Crime får dessutom – på grund av den svenska offentlighetsprincipen – förhör utlämnade under pågående rättegångar, så att inspelningar som gjorts i rätten på förmiddagen kan ligga ute på nätet redan senare samma dag. Vi har alltså redan nu nått långt bortom det scenario Lena Ljungdahl fruktade.

I Dos Santos kretsar var detta hett diskussionsstoff, men debatten verkar inte ha hittat utanför Åklagarmyndighetens väggar. Några snabba sökningar på Google och i Mediearkivet visade nämligen att Prime Crime endast nämnts tre gånger i svenska medier, varav bara en gång i någon sorts problematiserande kontext.

Läs gärna min intervju med Lisa Dos Santos, där hon resonerar om vilka faror Prime Crime och liknande tjänster bär med sig.

 

Veckans …

… uppmaning
Vårt fredagsbrev, vår podcast och vårt magasin existerar enbart tack vare att folk prenumererar på Filter. Men vi måste bli fler för att kunna fortsätta satsa och utvecklas. Vill du trygga vår oberoende journalistik får du gärna ge en helårsprenumeration i julklapp till en nyfiken släkting eller vän. Just nu får du dessutom 100 kronor i rabatt: magasinetfilter.se/jul/

 

… premiär
Regissören James Cameron utlovade en uppföljare till sin monstersuccé Avatar redan 2009. Det tog 13 år, men på onsdag har den slutligen premiär. Jag har åkt internettidsmaskin för att spåra varför det egentligen dröjde så länge – och kan avslöja att en ringmask delvis äger skulden.

 

… jultips 1
Visst finns det något betryggande i att se om samma julfilmer varje vinter, men en del av klassikerna är i ärlighetens namn inte särskilt bra – och, kom igen, du behöver lite omväxling. I vår senaste Filterguide tipsar jag om några alternativ till Love Actually, Ensam hemma, The Holiday och Livet är underbart.

 

… jultips 2
Så här års delar folk sina julspellistor i sociala medier. Ofta har de specifika teman: country, pop, melankoliska jullåtar – jag såg någon som döpt sin spellista till »högborgerlig jul«. Jag vill slå ett slag för New Orleans-julen och låtar som Christmas Without The Creole med Irma Thomas, The Day It Snows On Christmas med Allen Toussaint och Christmas in New Orleans med Louis Armstrong. Som så mycket annan musik från staden har låtarna precis rätt blandning av vemod och glädje, soul och jazz.

 

… åkomma
På lördag delas årets Nobelpris ut. Jag måste erkänna att jag inte var bekant med begreppet »Nobelsjukan« tidigare, men tydligen är det inte ovanligt att de som prisas för sina banbrytande upptäckter sedan drabbas av högmod och får för sig helt stolliga idéer. Eller vad sägs om kemipristagaren som började tro på det övernaturliga och sade sig ha träffat en utomjording i from av en självlysande tvättbjörn? Vår praktikant Linnéa Strömberg har sammanställt några av de värsta sjukdomsfallen här.

Trevlig helg!
Oskar Sonn Lindell

Publicerad 9 december 2022.
Oskar Sonn Lindell, reporter på Filter
Annons