Madelene Pollnow: Tips för att undvika bedragare!

I veckans nyhetsbrev varnar Madelene Pollnow för grupptrycket.

Just som jag hade färdigställt en kort text om historiska romansbedragare till nästa nummer kom nyheten att hovrätten skärper straffet mot Paolo Macchiarini. Om man inte själv har råkat ut för en storlögnare är det svårt att förstå hur så många människor kan gå på deras påhitt. Borde man inte ana oråd när någon vill förlova sig efter en vecka och sedan ber om pengar? Och låter det inte knäppt med en plaststrupe?

En del förklaringar kan man hitta i forskningen. Till exempel påvisade Stanley Milgram vår auktoritetstro i sitt klassiska elstötsexperiment, där 65 procet av deltagarna fortsatte att utdela (påstått) farliga elstötar till en skrikande människa så länge de blev uppmanade till det.

Ett av mina favoritexperiment på temat är Solomon Aschs konformitetsstudie. Där fick försökspersonerna ett kort med ett streck på, sedan ett kort med tre streck på: ett kortare, ett längre och ett lika långt som på det första kortet. I enrum svarade 99 procent rätt på frågan vilka streck som var lika långa.

Nya studiedeltagare fick lösa samma uppgift, men i sällskap av sju andra som fick ange sina svar först. De sju hade uppmanats att svara rätt i de två första ronderna och sedan övervägande fel. Plötsligt svarade bara 25 procent av de ensamma studenterna rätt.

I efterhand gav deltagarna olika förklaringar: en del hade inte ens insett att de svarat fel, andra hade ifrågasatt svaren men ändå landat i att det var fel på dem själva och ytterligare några hade förstått att majoriteten hade fel men inte orkat med att vara jobbiga.

Så, med tanke på hur det annars kan gå, se upp för grupptrycket.

Veckans …

… Filterklassiker.
Macchiarini-skandalen blottlades av SVT-serien Experimenten 2016. En av upphovsmännen, Johannes Wahlström, följde sedan upp dokumentären med ett reportage i Filter. Läs om den bortglömda patienten Zjadyra Iglikova, vars öde borde ha avvärjt hela skandalen.

… spartips.
Just nu kostar det o kronor att bli digital prenumerant på Filter. Tipsa din mamma, en kompis eller en uttråkad jordgubbsförsäljare som behöver lite kvalitativ förströelse! Eller någon som fortfarande inte planerat semestern – här har vi nämligen samlat över 200 roliga, nördiga och obskyra tips i Sommarsverige.

Trevlig helg!
Madelene Pollnow

Publicerad 22 juni 2023.
Madelene Pollnow, reporter på Filter
Annons