Den osannolika mördaren: källmaterial och noter

Läs alla förhören, se Stig Engström på TV och få svar på dina frågor.

1. Brottsplatsen med omkringliggande kvarter. Sveavägen/Tunnelgatan, KL. 23.21:30.

Kartskissen visar de bilar och personer som omnämns i artikeltexten, och är därmed något förenklad jämfört med skissen i polisens förundersökningsprotokoll (där förekommer samtliga kända personer och bilar vid tidpunkten för mordet). Däremot är Filters karta mer korrekt än polisens i det avseendet att Hans Johanssons taxibil har flyttas till sin rätta plats i korsningen Sveavägen/Tunnelgatan (Johansson uppgav en felaktig placering i vittnesförhören). Kartskissen är inte helt skalenlig, i verkligheten låg Skandiahusets entré något längre norrut. Tidpunkten för mordet, 23.21:30, räknade polisen fram genom att dra ifrån de cirka 40 sekunder det tog för Chevroletvanens förare Leif Ljungqvist att nå fram till larmcentralens växel.

 

2. Vittnesförhör: Anna Hage och Karin Johansson.

Liksom paret Palme hade väninnorna Hage och Johansson varit på bio när skotten föll. Hage, som utbildade sig till sjuksköterska, reagerade instinktivt och hoppade ur bilen de färdades i för att hjälpa till. Johansson följde med; deras kamrater fortsatte hemåt.

Annons

Vittnesförhör Anna Hage

Vittnesförhör Karin Johansson

 

3. Vittnesförhör: Anders Delsborn.

Taxichauffören Delsborn var på väg till Kungsträdgården med tre passagerare när han såg det andra skottet avlossas. Delsborn slog larm, släppte av sina passagerare och hastade över till brottsplatsen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?