Annika Norlin

Hon är en av de senaste fem årens mest framgångsrika svenska a­rtister. Så varför vill Annika Norlin byta jobb?

Man kan resa jorden runt, men oavsett om man är i Borlänge, Berlin eller Brooklyn ser rockklubbarnas loger likadana ut. De luktar inpyrd cigarettrök och gammal insutten skinnsoffa. Väggarna är nedklottrade med bandnamn och erigerade penisar i olika former och storlekar.

När Annika Norlin i september förra året kom fram till klubben Atomic Café i München hade hon sedan länge vant sig vid turnélivet. Efter genombrottet 2005 hade hon rest runt hela världen, vunnit grammisar och toppat listor under sina alias Säkert! och Hello Saferide. Men hon kände också att hon hade förändrats.

I hela sitt liv hade hon varit en person som helst höll sig i periferin, på betraktande avstånd, men sedan hon börjat stå på scen hade hon blivit självmedveten på ett sätt som hon inte tyckte om. Efter en period med för mycket turnerande hade hon gått in i väggen och tappat delar av sitt minne; gamla skolkompisar kunde komma fram och hälsa utan att hon kände igen dem. Och hon hade börjat tröttna på turnélivets monotoni: åka buss, soundchecka, sitta och vänta, spela, dricka öl, sova, åka buss, soundchecka…

Annons

När hon klev in i den tyska logen och såg det välbekanta klottret ovanför skinnsoffan kände hon att det fick vara nog.

– Jag kände bara, fan, nu har jag sett de här kukarna två hundra gånger. Jag måste ha något nytt i mitt liv.

 

Annika Norlin sitter med en pappmugg kaffe med mjölk på en maskrosprickig gräsmatta invid Umeälven. Hundra meter längre bort dånar pastellfärgade åkattraktioner i ett provisoriskt uppställt tivoli. Bakom Annika kissar en kille i studentmössa och nedsölad kavaj på ett träd medan hans kompisar fnissar och dricker ljummen burköl.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?