»Det roligaste är typ att jag använder olika ­färger på bokstäverna«

I Uppgång och fall tar Liv Strömquist sig an ämnen som får henne att tvivla på om allt verkligen går att omvandla till humor.

Precis som dina tidigare serier innehåller Uppgång och fall porträtt av verkliga personer – Chris O’Neill, Ayn Rand och Annie Lööf. Hur gör du din research?

– Jag köper skitmycket böcker. De ­ligger i drivor hemma och brukar faktiskt bli ett problem. Min mamma är bibliotekarie och hjälper mig att söka i artikeldatabaser. Jag gör precis som när man skriver en vetenskaplig artikel, fast det som jag tar med måste få mig att tänka: »Va? Det här hade jag ingen aning om och det är sjukt ­intressant.«

Vad var det som var så intressant den här gången?

Annons

Uppgång och fall är ett försök att ta tag i de största samhällsfrågorna, nämligen klimatet och den globala ekonomiska ojämlikheten. Serierna handlar om saker som alla vet om men inte gör någonting åt, till exempel att vi kommer att behöva fem jordklot om vi fortsätter att leva som vi gör i dag. Oljan håller på att ta slut, klimatkatastroferna kommer att leda till jättemånga flyktingar och den ekonomiska ojämlikheten har ökat med en hyperrik grupp som drar ifrån alla andra. Jag är lite trött på att prata om kulturfrågor och tänkte att det skulle vara roligt att ta upp de här mega­frågorna istället. Men det är svårt att göra serier om sådana ämnen, för de är så jäkla tråkiga.

Hur gör man dem roliga då?

– Det är den stora frågan. Det roligaste är typ att jag använder olika färger på bokstäverna. Nej, men det är faktiskt svårt. Känslan just nu är att allt blir ­ganska dåligt.

Varför känner du så?

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?