»Vi är sammankopplade i själ och kosmos.«

Barndomsvännerna Gustaf Skarsgård och Matias Varela porträtterar kompisarna Johan Persson och Martin Schibbye i filmen 438 dagar. Filter utgick från källmaterialet för att ta reda på hur väl de båda skådespelarna egentligen känner varandra.

Frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson kände knappt varandra när de 2011 begav sig till den stängda Ogadenregionen i Etiopien för att granska hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade lokalbefolkningen. Men efter att de tillfångatagits, beskjutits, skenavrättats, fängslats och till slut frigivits skapades ett band mellan de två som Jesper Ganslandt, regissör till filmatiseringen av boken 438 dagar, har svårt att beskriva med ord.

– Men man såg det på bilderna från öknen och på videoinspelningarna från presskonferensen när de blivit frigivna, säger han. Att det hade hänt så otroligt mycket, att de bara haft varandra.

För att göra vänskapen mellan Johan och Martin rättvisa på vita duken ville Jesper Ganslandt ha två skådespelare som känt varandra länge. I regissörens ögon fanns bara ett lämpligt par i Sverige: de jämngamla Gustaf Skarsgård och Matias Varela, som varit vänner sedan de möttes på Eriksdalsskolans högstadium på Södermalm i Stockholm.


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #69 (22 juli 2019) och är skriven av .