Helvetet är andra människor

Robert Ilijason vill förändra vårt sätt att handla mat för all framtid. Är du redo?

Världens mest omskrivna närbutik ligger i botten av ett grått bostadshus på en tyst kullerstensgata i det skånska kustsamhället Viken. »En ny typ av minibutik, öppen dygnet runt årets alla dagar«, meddelar en dekal på dörren. Fönstret bredvid täcks av ännu en dekal som uppmanar besökaren att ladda ner den app som krävs för att bli insläppt.

Robert Ilijason skjuter upp solglasögonen i pannan, tummar fram appen på sin mobiltelefon och loggar in med sitt mobila Bank-ID. Dörren glider upp med ett klick.

– Varsågoda, säger Robert.

Annons

Den långsmala lokalen framför honom har gjort Viken världsberömt. Sedan närbutiken öppnade i januari i år har entreprenörer, journalister och delegationer från globala livsmedelskedjor varit här på studiebesök. Amerikanska tekniksajter har framställt den svenska »robotbutiken« som något ur en science fiction-roman av Philip K Dick och konceptet har gått på export till Danmark och Tyskland.

Dörren stängs bakom oss. Eftersom Skåne är varmt som Sydeuropa den här dagen kliver Robert Ilijason fram till en av de brummande kylarna längst in i butiken och plockar åt sig ett par flaskor mineralvatten. Sex kupolformade kameror i taket vakar över honom medan han skannar streckkoderna med sin mobiltelefon. Köpen registreras på en digital faktura. När Robert har tagit ett par djupa klunkar slår han ut med händerna och ser sig om i den 45 kvadratmeter stora lokalen. Demonstrationen är över.

– Det är alltid lite tråkigt att visa upp butiken, säger han. Egentligen är det inte mer än så här. Det är bara en affär. Enda skillnaden är att den saknar kassor.

Han har rätt. Sveriges första obemannade livsmedelsbutik påminner om en genomsnittlig källarkiosk. Robert är därför noga med att påpeka att affären bara är ett experiment. Den tekniska platt­formen, säger han, »saknar verkshöjd«. Allt han ville göra var att bevisa för sig själv att en sådan här butik gick att bygga.Han hade aldrig tänkt sig att det skulle bli så stort.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?