Så blev skivad grisrumpa favoriten på sommargrillen

Filter söker ­svaren på svenska sommarmysterier.

lla som har tillagat kött på en grill upptäcker snart två saker: det bör helst inte vara för torrt, för då bränner det fast, och det är bra om det inte måste ätas genomstekt, eftersom de flesta grillar håller så hög temperatur att långa tillagningstider leder till att ytan blir bränd.

Skinkan, den största muskeln på grisens bak, bryter mot båda dessa grundläggande regler. Eftersom den bara innehåller två till tre procent fett är den inte bara torr, utan dessutom smaklös – det är därför man så ofta röker den eller bäddar in den i kryddor när den används som smörgåsmat. Rädslan för trikiner och salmonella gör dessutom att de flesta vill äta den helt genomstekt.

Trots det är det just en riktigt tjock skiva skinka – marknadsförd under namnet flintastek – som svenskarna allra helst lägger på grillen. Enligt Scan äter vi 22 000 flintastekar om dagen under den svenska grillsäsongen från maj till augusti.

Annons

Allt började med ett svårlöst problem.

Den svenska säsongen för skinka har alltid varit ojämn: ett jättelikt sug inför julen, som sedan faller gradvis för att under sommaren sjunka till botten. Samtidigt har andra delar av grisen – som kassler och picknickbog – länge varit klassisk sommarmat, varför grisproducenterna helt enkelt fick en massa skinkor över efter slakten.

Lösningen blev att exportera till Italien, Frankrike och Spanien. Den svenska skinkan var dock dyr, vilket regeringen avhjälpte med statliga exportbidrag. Systemet fungerade en bit in på 1970-talet.

Problemet med bidragsberoenden är att de snabbt kan påverkas av politiska beslut. Just olika exportstöd tillhörde stötestenarna när Sverige så sakteliga började närma sig Europa, och i början av 70-talet förlorade grisproducenterna sina exportbidrag. Resultatet blev ett enormt skinkberg.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?