Så blev skivad grisrumpa favoriten på sommargrillen

Filter söker ­svaren på svenska sommarmysterier.

Alla som har tillagat kött på en grill upptäcker snart två saker: det bör helst inte vara för torrt, för då bränner det fast, och det är bra om det inte måste ätas genomstekt, eftersom de flesta grillar håller så hög temperatur att långa tillagningstider leder till att ytan blir bränd.

Skinkan, den största muskeln på grisens bak, bryter mot båda dessa grundläggande regler. Eftersom den bara innehåller två till tre procent fett är den inte bara torr, utan dessutom smaklös – det är därför man så ofta röker den eller bäddar in den i kryddor när den används som smörgåsmat. Rädslan för trikiner och salmonella gör dessutom att de flesta vill äta den helt genomstekt.

Trots det är det just en riktigt tjock skiva skinka – marknadsförd under namnet flintastek – som svenskarna allra helst lägger på grillen. Enligt Scan äter vi 22 000 flintastekar om dagen under den svenska grillsäsongen från maj till augusti.


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto