Tro & tvivel

De senaste åren har flera tusen afghaner och iranier döpts i svenska, kristna församlingar. De som lyckas övertyga Migrationsverket om att de har funnit Gud har goda chanser att beviljas asyl. Men hur avgör man om en människas tro är genuin?

Från det att Jawhar var en liten pojke hjälpte han sina föräldrar med gården i Qaryeh-Ye-Bekh, en by omgärdad av berg i norra Afghanistan. Han tog hand om djuren, skötte odlingarna och vävde mattor. På kvällarna bredde föräldrarna och de sju syskonen ut sina bäddar på golvet i samma rum. Liksom majoriteten av de fattigaste lantbrukarna i området tillhörde Jawhars familj hazarerna – den folkgrupp med lägst status i Afghanistan.

När han föddes 1998 var landet härjat av inbördeskrigen som följde efter att den sovjetiska ockupationsmakten dragit sig ur landet och ersatts av talibanregimen. Jawhar var tre år när amerikanska styrkor invaderade Afghanistan och en provisorisk regering tillsattes. Det första valet efter krigets slut 2014 slutade i anklagelser om valfusk, och attackerna från talibanerna eskalerade.

Jawhar var inne i huset när det smällde. Pappan var ute på åkern och arbetade, så Jawhar blev den förste som hittade sin mamma ute på gården, blödande och täckt av smuts och sten efter bomben som slagit ner.

Annons

Strax efter dödsfallet gifte Jawhars pappa om sig med en kvinna som tvingade honom att välja mellan henne och barnen. Syskonen fick flytta till sin morbror i närheten. Enligt Jawhar var han en dag på väg hem med en åsna lastad med nymalt mjöl när han blev överfallen av en grupp kriminella. Under tumultet fick han tag på en skära som han skar angriparna med innan han flydde från platsen. När en av dem började leta efter honom förstod Jawhars morbror att han måste fly. Han hade just fyllt 17 år när en smugglare lovade att ta honom till Europa för 5 000 dollar, pengar som morbrodern fick genom att sälja en del av sin egendom.

Precis som för de runt 150 000 andra afghaner som flydde landet 2015 var målet att ta sig över Medelhavet. De sov på dagarna och reste på nätterna. Buss till Pakistan, till fots över gränsen, bil genom Iran. Vid den turkiska gränsen säger Jawhar att de blev beskjutna. Han klarade sig undan, men ett par i gruppen dog. I Turkiet anlände de till kusten med buss i skydd av mörkret. Jawhar och runt 40 andra personer klev ner i en sliten gummibåt och blev tillsagda av smugglarna att styra mot ljuset vid horisonten. Vågorna gick allt högre och efter några timmar började luften pysa ut ur båten. När den grekiska sjöräddningen anlände hade runt hälften av passagerarna försvunnit i havet.

Resan hade dittills tagit ungefär två månader. Efter en tid i Aten tog Jawhar sig till Makedonien, Serbien, vidare till Ungern, Östterike, Tyskland. I Hamburg följde han med strömmen av flyktingar till en båt med destination Malmö.

Jawhar beskriver sin familj som muslimer, men att han själv inte var djupt troende i sitt hemland. »Vi tvingades av talibanerna att be och läsa Koranen.«

Det var fortfarande sommar i luften när Jawhar klev av tåget i Stockholm i september 2015. Det första han minns är en omfamning av en polis, sedan fördes han till en flyktingförläggning i Farsta. Efter en tid fick han reda på att han skulle placeras på Pojkebo i Alingsås, en äldre lägergård precis vid en sjö omgärdad av vacker skog. När Jawhar nu äntligen kom till en lugn plats började hans historia komma ikapp honom. Han tålde inte ljus, orkade ofta varken äta eller prata, än mindre gå till skolan som de andra killarna på boendet. Kian Sabokbar, en av vårdarna i det arbetslag som åkte runt till boenden för ensamkommande i Alingsås, minns i vilket dåligt skick han var.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?