Grävarens testamente

Efter en lång rad prisbelönta avslöjanden rodde H­annes Råstam iland det största scoopet av alla: att »Sveriges värsta seriemördare« var ett fantasi­foster. Nu återstod bara att sammanfatta f­allet i en bok, och sedan invänta triumfen då Sture Bergwall ­friades från sin sista morddom. Men livet ville annorlunda.

Göteborg är en ganska liten stad, och jobbar man i samma bransch och har hyfsat likartade intressen stöter man förr eller senare på varandra. Så här i efterhand minns jag inte när jag pratade med Hannes Råstam första gången, men det har blivit några tillfällen och alla har varit givande. Intensiv, fokuserad och alltid mitt uppe i något grävprojekt har Hannes alltid bubblat av intressanta historier.

När jag porträtterade hans dåvarande parhäst Janne Josefsson för DN för drygt tio år sedan bad jag Hannes beskriva sin vän och kollega. I en situation där de flesta skulle tassa fram på tå, sade Hannes Råstam vad han ansåg var sanningen – och gav en beskrivning som var lika besvärande som smickrande för kamraten.

Många år senare firade en nära vän nyår på samma fest som familjen Råstam. Under kvällens gång försvann Hannes från sällskapet. En dryg timme senare återfanns han, instängd i ett av barnens sovrum och djupt inbegripen i ett mobilsamtal. Den lilla glimt av dialog som läckte ut gjorde det klart att personen i andra änden av linjen var Sture Bergwall. När alla andra skålade i champagne gav Hannes Råstam sällskap åt Sveriges mest ökände galning, som firade nyårsafton inlåst och ensam på landets mest beryktade sinnessjukhus.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #22 (13 oktober 2011) och är skriven av .