Grävarens testamente

Efter en lång rad prisbelönta avslöjanden rodde H­annes Råstam iland det största scoopet av alla: att »Sveriges värsta seriemördare« var ett fantasi­foster. Nu återstod bara att sammanfatta f­allet i en bok, och sedan invänta triumfen då Sture Bergwall ­friades från sin sista morddom. Men livet ville annorlunda.

Göteborg är en ganska liten stad, och jobbar man i samma bransch och har hyfsat likartade intressen stöter man förr eller senare på varandra. Så här i efterhand minns jag inte när jag pratade med Hannes Råstam första gången, men det har blivit några tillfällen och alla har varit givande. Intensiv, fokuserad och alltid mitt uppe i något grävprojekt har Hannes alltid bubblat av intressanta historier.

När jag porträtterade hans dåvarande parhäst Janne Josefsson för DN för drygt tio år sedan bad jag Hannes beskriva sin vän och kollega. I en situation där de flesta skulle tassa fram på tå, sade Hannes Råstam vad han ansåg var sanningen – och gav en beskrivning som var lika besvärande som smickrande för kamraten.

Många år senare firade en nära vän nyår på samma fest som familjen Råstam. Under kvällens gång försvann Hannes från sällskapet. En dryg timme senare återfanns han, instängd i ett av barnens sovrum och djupt inbegripen i ett mobilsamtal. Den lilla glimt av dialog som läckte ut gjorde det klart att personen i andra änden av linjen var Sture Bergwall. När alla andra skålade i champagne gav Hannes Råstam sällskap åt Sveriges mest ökände galning, som firade nyårsafton inlåst och ensam på landets mest beryktade sinnessjukhus.

Annons

I fjol, inför sändningen av den tredje och sista dokumentären om Thomas Quick, som Sture Bergwall hette innan han ömsade sin seriemördaridentitet, ringde jag upp Hannes för att testa en idé. Genom våra spridda samtal under åren löpte en röd tråd, som allt som oftast ledde fram till hans ganska luttrade slutsatser om några grundläggande fel i det svenska samhället. Som opartisk, granskande SVT-journalist var han tvungen att hålla tillbaka dem i sina program. Nu undrade jag om han ville dela dem med Filterläsarna.

Hannes kom fram till att det där var ett ämne han hellre avhandlade själv – i vilken form och i vilket forum återstod att se. Tills vidare var han hur som helst uppslukad av Quickhistorien. Hela projektet skulle avslutas med den mastodontpjäs till bok, Hannes Råstams första, som han då var mitt uppe i skrivandet av.

Därefter pratade vi om boken någon gång, innan han i april slutade att svara i telefonen. Det var inte likt honom.

Vår gemensamma kollega Fredrik Laurin jagade honom i ett annat ärende, och råkade ut för samma sak. Hannes Råstam var som uppslukad av jorden.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?