Maximalisten

Målet med första långfilmen? Premiär i Cannes. Invigningstalare till nya utställningen? Bill Clinton! Hybris? Vi frågar Jens Assur.

Det är kallt inne i Studio Jens Assurs lokaler. Så kallt att de medarbetare som har slagit sig ner kring ett enormt, vitt konferensbord bär mössor, halsdukar, dunjackor och vantar. Jens Assur själv, den ende som står upp, nöjer sig med jeans och en varm tröja. Eftersom han i den mån det är möjligt försöker se det positiva i varje situation förklarar han att kyla ökar kroppens fettförbränning, vilket kommer att göra Studio Jens Assurs medarbetare »­fittast i Stockholm«.

Då ingen tycks finna någon tröst i detta berättar han att han har skickat ett mejl till hyresvärden och överväger att säga upp kontraktet om de inte fixar termostaten omgående.

Hyresvärden är byggherren Sven-Harry K­arlsson, ägare till Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm, även känt som »Guld­huset«, eftersom det täcks av skimrande guld­paneler. Byggnaden innehåller dessutom ett dussin lägenheter som Sven-Harry hyr ut till Dramatenskådisar, filmkonsulenter, TV-producenter och andra kulturarbetare. Jens Assur bor på fjärde våningen. När han ska till jobbet tar han hissen ner till studion, som ligger i en luftig hörnlokal på byggnadens markplan.

Annons

Den här morgonen är det månadsmöte. Fem av Studio Jens Assurs sex medarbetare har därför samlats kring konferensbordet för att berätta hur arbetet inom deras respektive ansvarsområden fortskrider. Överst på dagordningen står utställningen Africa is a Great Country, som öppnar på Liljevalchs i början av april. Samtliga väggar i konsthallen ska då täckas av enorma fotografier från tolv afrikanska länder. Dessutom planeras seminarier, föreläsningar och en storslagen invigning. Till den senare saknas för tillfället en av tre talare.

– Vi vill ha ett starkt namn, säger Jens Assur. Melinda Gates eller Bill Clinton. Det finns två personer till som jag kan tänka mig: Liberias president, som fick Nobelpriset, eller Rwandas president. Men då måste vi kanske ta kontakt med svenska ambassaden på plats?

Till utställningen ska Studio Jens Assur också producera en bok innehållande de fotografier som hänger på Liljevalchs. Jens förklarar att den i första hand inte bör betraktas som en bok, »utan mer som ett konstverk i sig, som man får i någon form av bärväska«. Alex Gjers, som ansvarar för studions konst- och fotoprojekt, sneglar mot provtrycket som ligger på bordet. Det har ungefär samma dimensioner som en rik ungkarls första plasma-TV.

– Det är för stort, säger han. Det är lite löjligt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?