Entusiast. Jonas Bernholm drev sina skivbolag i en gammal prästgård i Skede. Skivsamlingen innehöll över 30 000 skivor. Foto: Hans Karlsson (Lino)/Katrineholms-Kuriren

Mr R&B

Hur en svensk läkare räddade en amerikansk kulturskatt.

Scott Barrettas liv kretsar kring bluesen. Han undervisar i Anthropology of Blues Culture vid Mississippis universitet, sänder det timslånga radioprogrammet Highway 61 varje lördagskväll och skriver artiklar om skivor och festivaler i den lokala tidningen Clarion-Ledger. Dessutom ansvarar han för innehållet på informationsskyltarna till Mississippi Blues Trail som finns runtom i delstaten, och 2010 skrev han texterna till praktverket Mississippi: State of Blues.

Och allt tack vare Sverige.

Barretta kom hit som sociologstudent 1992. Hans plan var att doktorera och några svenska vänner föreslog att han skulle studera bluesen.

Annons

– Det är lite märkligt att jag var tvungen att åka till Sverige för att fördjupa mig akademiskt i bluesen, säger han. När jag kom hit träffade jag bluesfans som verkligen var hardcore.

Alla hade stora skivsamlingar och mängder av kunskap. Många av dem hade också gjort långa resor till USA där de tillbringat flera månader med att intervjua musiker, radiopratare och skivbolagsmänniskor.

– Amerikaner gör inte sådant, säger han. Kanske om du är folklorist och strävar mot en doktorsgrad, men generellt sett ägnar sig fansen här åt att gå på konserter och dricka öl. Eftersom vi har möjlighet att se konserter när vi vill blir det inte lika exotiskt för oss.

Scott Barrettas akademiska studier kretsade främst kring utvecklingen av en »andra« publik inom bluesen – det vill säga en publik bortom den ursprungliga, afro-amerikanska.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?