Foto: Monika Klum

Profeten

Efter att ha f­otograferat apor och djungler i 26 år har Mattias Klum fått för sig att rädda hela planeten.

De flesta yrken har sina sjukdomar och åkommor. Kockar, som provsmakar såser dagarna i ända, får tandröta. Renskötare, som lever ensamma i fjällen, blir lätt deprimerade, och busschaufförer, som ägnar sin arbetstid åt att hålla i en vibrerande ratt, drabbas ofta av Raynauds syndrom, ett krampliknande tillstånd som gör att blodcirkulationen i händerna försämras.

När man tittar Mattias Klum i ögonen – och det gör man ofta när han talar, för han suger liksom in en med blicken – så ser man att han är lite skev. Efter att ha stirrat in i en kamera under en stor del av de senaste 26 åren har hans vänstra öga anpassat sig till sökaren så att det är större, mer öppet, än det högra.

Om man klappar honom på vänster axel känner man en hård utbuktning ovanför skuldran. Svulsten av brosk och fett är resterna från en inflammation han fick av att ha burit runt sin tunga kamerautrustning genom regnskogar, på blåsiga berg och över den arktiska permafrosten.

Annons

Hans yrke har utsatt hans kropp för många sådana prövningar.

En gång klättrade Mattias upp på toppen av en varmluftsballong för att få bättre vinklar och höll på att grillas när den steg mot himlen. Han vet hur det känns att lida av malaria, dengefeber, salmonella och amöbadysenteri. Hans kropp har varit angripen av inälvsparasiter och maskar.

När jag träffar Mattias Klum i Stockholm en solig vårdag haltar han kraftigt. Smärtan i vänsterknäet beror på att han drog ut ligamenten när han duckade för en attackerande labb under en expedition på Antarktis för fem år sedan. Sedan dess har skadan läkt så hyggligt att han bara besväras när det är riktigt kallt. Om man inte räknar de märkliga ljud som kommer från knäet när han går i trappor. Men häromdagen, när han sprang för att hinna med ett flyg på Kastrup, högg det plötsligt till i knäet och han föll ihop.

Mattias schema är mer fullbokat än vanligt och skadan kunde knappast ha kommit mer olägligt. Under hela året har han arbetat med två biofilmer som ingår i ett tioårigt projekt där han och journalisten Folke Rydén var för sig dokumenterar hoten mot livet i Östersjön. Snart kommer National Geographic att publicera resultatet av en stor expedition om världens giftigaste ormar som han nyss kommit tillbaka från. Det är dessutom bara dagar kvar tills han ska resa till Afrika för att leda SVT:s nya lördagsunderhållningsprogram. I programmet tar Mattias med offentliga personer, som inte är kända för sitt naturintresse, till olika delar av världen för att träffa utrotningshotade djur. I det första programmet ska skådespelaren Maria Lundqvist träffa schimpanser i Rwanda. Därifrån kommer Mattias att åka direkt till nationalparken Selous i Tanzania tillsammans med rapparen Jason Diakité. Efter ytterligare inspelningsresor med bland andra Felix Herngren, Glenn Hysén och Börje Salming ger han sig ut på en åtta städers föreläsningsturné i USA.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?