Alkemisterna

De senaste 170 åren har det i princip varit omöjligt att köpa ett diamantsmycke med rent samvete. Marie-Ann Wachtmeister vill ändra på det.

På bordet framför oss: en hushållspappersrulle utan hållare, ett hålslag, några oöppnade kuvert, två pain au chocolate – och 14 skimrande diamanter.

Professor Alix Gicquel, klädd i champagnefärgad laboratorierock och mönstrad Hermès-scarf, häller upp kaffe.

Vi befinner oss i hennes kontor på en forskningsanläggning i Villetaneuse, någon mil norr om Paris.

Annons

För 30 år sedan byggde Alix här sin första plasmareaktor. Där placerade hon sedan små diamantkristaller, eller »frön« som hon kallar dem, i en uppvärmd blandning av kolvätegas och väte. Under rätt tryck skulle fröet växa till en större diamant.

De första årens arbete resulterade dock enbart i att en svart glimrande massa av polykristaller bildades runt diamanten. Men Alix byggde nya maskiner, och så småningom lyckades hon få fröna att växa till större diamanter. Hon kunde sedan ta frön av dessa och upprepa processen.

Vid samma tid gjorde ett dussintal forskare i Indien, Ryssland och USA liknande genombrott. De flesta använde en annan metod: de återskapade det extrema tryck och den obeskrivliga hetta som råder 20 mil under jordens yta, där kol på naturlig väg omvandlas till diamanter.

De juvelerare som fick se resultaten blev dock inte särskilt imponerade. Diamanterna var ofta missfärgade och sällan större än några milligram.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?