Den ljusnande framtiden är vår

Välkommen till en värld där Youtube är större än TV och där en 14-åring kan fakturera tiotusentals kronor för att posera med en flaska Festis på Instagram.

En pappa i röd fleecetröja och med begynnande flint tittar för­virrat på den långa kö som ringlar sig framför honom. Han pekar mot en gestalt i andra änden av rummet och ­vänder sig mot sin unge son.

– Var det honom du ville se?

Sonen nickar. Pappan kliar sig i hårbottnen och muttrar något ohörbart.

Annons

I slutet av den fålla som för tillfället befolkas av ett hundratal barn och ungdomar står en vuxen man iklädd solglasögon och rosa sparkdräkt av frotté. På huvudet bär han en matchande rosa hätta och i ett snöre runt hans hals dinglar en nappflaska.

Bland dokusåpaentusiaster är Joakim »Jockiboi« Berg känd som den mest gränslösa deltagaren i Kungarna av Tylösand, en osedvanligt smutsig realityserie vars första och enda säsong sändes i Kanal 5 år 2010. För kidsen i kön är han den ena halvan av »Jockiboi och Jonna«, berömda för att utsätta varandra för diverse ­jävligheter som de filmar och lägger upp på You­tube. Om några timmar, till exempel, när Joakim har somnat i sitt säte på väg hem från det här framträdandet, kommer Jonna Lundell att stanna bilen, smyga runt och öppna dörren på hans sida, tömma en burk med stinkande »shit mousse« i sin handskbeklädda näve, mula det i Joakims ansikte och sedan skrattande dokumentera hur han, ännu iklädd rosa sparkdräkt, kräks vid en deppig avfarts­väg någonstans i Mellansverige.

Men det ligger alltså i framtiden. Nu kastar hon armarna kring sin pojkvän och ler mot strömmen av framsträckta mobilkameror. Fansen är antingen #teamjonna eller #teamjockiboi och de mest populära klippen på Youtubekanalen JockiboiTV – Glue Prank, Body Wax Prank och Break Up Prank – har avnjutits över en miljon gånger vardera. ­Sammanlagt har deras 165 uppladdade klipp visats över 90 miljoner gånger. Kungarna av Tylösand, vars mest populära avsnitt sågs av 340 000 svenskar, bleknar i jämförelse. Som en tvärsäker kille med målbrottsröst säger till sin kompis:

– Där är Jockiboi. Han var med i Big Brother, men nu är han Youtubekändis.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?