Gangstafika

Hur skulle din favoritlåt smaka? Konditorn Jimmy Wigh har svaret.

Konditorn Jimmy Wigh ­tittade på klockan. Snart var hans arbetsdag på ett hotell i centrala Göteborg slut och han väntade på att få gå hem. Medan högen av handrullade choklad­tryfflar växte framför honom vandrade hans tankar åt ett helt annat håll. På bussen till jobbet hade han som vanligt lyssnat på hiphop och nu fick vägguret honom att tänka på rapparen Flavor Flav, som alltid bar en stor klocka i en kedja runt halsen. Kanske kunde man hylla honom genom att servera en dessert på en urtavla? Jimmy visste att artisten alltid åt på KFC, men en dessert som smakar kyckling vore inte särskilt gott. Istället kom han på att man borde kunna få glass att se ut som kycklingklubbor genom att panera och fritera den.

Innan arbetspasset var slut hade han kommit på ett tiotal hiphopinspirerade efterrätter och hörde av sig till sin svåger Kalle Silfverleijon för att berätta om sin idé. Samma natt ringde svågern upp med ännu fler dessertidéer. De pratade om att göra en stor tårta formad som ett slagträ och att äta ur hundskålar som en hyllning till Snoop Dogg. Då Jimmy är en person som vill att allt ska ske på en gång ägnade han de följande dagarna åt att laga desserterna, fota dem och lägga upp bilderna på sociala medier.

I samma veva kom en vän från Stockholm på besök, och Jimmy ville visa Göteborg från dess bästa sida. Efter grillning på Masthuggsberget och graffitimålning vid Röda sten dukade Jimmy upp sin sockriga avsmakningsmeny. ­Utöver desserten på urtavlan serverade han kakor på ett schackbräde inspirerad av Wu-Tang Clans låt Da Mystery of Chessboxin’ och iscensatte ett styckmord på tallrikarna som en hyllning till Snoop Doggs Serial Killa.

Annons

– När vi hade ätit upp frågade jag honom om det var skrockigt eller helt idiotiskt. Han sa att det var det sjukaste han varit med om, säger Jimmy Wigh, som där och då bestämde sig för att satsa på allvar.

»I konditoribranschen är allting så putti­nuttigt, med hjärtan och ­gulligull. Därför är det kul att göra helt tvärtom.«

Egentligen var varken hiphop eller desserter nya intressen för Jimmy. Redan som tonåring tyckte han om att laga mat och gymnasievalet var enkelt: hotell- och restauranglinjen. Intresset för hiphop väcktes av en äldre kille i hans basebollag som gillade Gravediggaz och annan »mäktig musik«. Under en period länsade Jimmy Wigh skivaffärerna i uppväxtorten Enköping på alla plattor försedda med Parental Advisory-etiketten – en markering avsedd att varna föräldrar för stötande låttexter.

I tjugoårsåldern arbetade han på Enköpings enda nattklubb och hade tröttnat på »småstadsgrejen«. Han flyttade till Norge, där han arbetade på restaurang och träffade sin blivande fru. De flyttade till Göteborg, och Jimmy funderade på att vidareutbilda sig till konditor men var aldrig särskilt intresserad av att lära sig att göra »marsipangrisar och prinsess­tårtor«. Hans meriter räckte ändå för att få jobb på hotellet där han först kom på hiphop­desserterna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?