Foto: Magnus Bergström

Hemlighuset

Bakom en anonym port på Östermalm gömmer sig Skandinaviens mest påkostade privata konsthall. Hit välkomnas endast en inbjuden skara, som mot tystnadslöfte skålar i dyra viner och avnjuter den excentriske ägarens goda smak. Martin Aagård berättar historien om den svenske »Renässansfurste­n« och den mörka sanningen om hur han tjänade sin förmögenhet.

Det finns en hemlig konsthall i Stockholm.

Den heter Jarla Partilager och ligger på Karlavägen 9 i en gammal livsmedelsbutik som länge fungerade som ett litet överklass-Ica. Alltså som ett vanligt Ica, fast finare. Om man ville skicka en kartong Kalles kaviar till sitt nya ambassadörs­residens i Moskva eller Buenos Aires vände man sig med fördel till Jarla Partilager.

Utifrån ser konsthallen inte mycket ut för världen. En stängd dörr i botten av ett bostadshus. Den har en hemsida med sparsam information: ett telefonnummer, uppgifter om vem som ställer ut för tillfället, en mailadress och så namnen på intendenterna.

Annons

Den 20 december i fjol hade Jarla Partilager vernissage för världens för tillfället mest uppmärksammade unga konstnär – dansk-islänningen Olafur Eliasson.

Eliasson har fascinerat den internationella konstscenen med sina naturmystiska och andligt anstrukna installationer i ett drygt decennium. När han 2003 konstruerade en artificiell sol på Tate Modern i London fick han publiken bokstavligen på knä; kritikerna vittnade om hur de förstummade åskådarna lade sig på golvet för att sola sig i glansen från den artificiella solen och den nya stjärna som med utställningen The Weather Project hade tänts på konsthimlen.

Ett fotografi på ett isländskt fjäll signerat E­liasson betingar i dag ett pris på runt 180 000 d­ollar på auktion. Den här våren öppnade han en retrospektiv utställning på Museum of Modern Art i New York och på museets filial PS1 i Brooklyn. Samtidigt. Det har ingen skandinavisk konstnär gjort tidigare.

På Karlavägen 9 hade Olafur Eliasson fyllt sex salar med isländsk samtidskonst. Ja, inte bara det, han hade faktiskt formgivit själva salarna.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?