Kärlek med förhinder

För fem år sedan blev två unga amerikaner förälskade i Broder Daniel och bestämde sig för att göra en dokumentär om bandets mytomspunna frontfigur. Henrik Berggren kallade dem sina änglar och sade att de hade hittat honom när han »låg i sin grav«. Ändå blev det inte som någon tänkt sig.

För fem år sedan hörde den då 27-åriga PR-arbetaren Amelia Trask en låt med bandet Makthaverskan strömma ur högtalarna på en pub i Brooklyn. Amerikanskan tyckte om det hon hörde så mycket att hon tog kontakt med bandets skivbolag Luxury, som drevs av göteborgaren Rasmus Hansén. Han meddelade att Makthaverskan var på väg att lanseras i USA. Amelia erbjöd sig att göra press för bandet.

När Makthaverskan skulle uppträda i New York ett år senare hamnade Rasmus och några kollegor i Amelias lägenhet där de förfestade.

– Jag arbetade just då med lite pressmaterial till bandet, säger Amelia. Men jag hade problem med hur jag skulle beskriva dem. Var de postpunk? Powerpop? När vi satt där nämnde Rasmus deras »Broder Daniel-influens«. »Vilka är de?« frågade jag. Rasmus svarade: »De är jättestora i Sverige!«

Annons

Han klickade fram en Youtubevideo med det insomnade bandet. Klippet visade hur hundratals unga fans grät medan frontmannen Henrik Berggren framförde balladen No Time for Us.

– Amelia stod med en cigg i ena handen och en öl i den andra, säger Rasmus Hansén. Ölen förblev orörd och ciggen brann ner till aska medan hon lyssnade.

Amelia:

– Det enda jag kunde tänka var: Vad fan är det här?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?