Liv till varje pris

Läkarna har hittat behandlingar mot nästan all ­infertilitet. Kvinnor med skadade livmödrar har dock varit ­hänvisade till adoption, eller den allt mer ifrågasatta metoden att låta en annan k­vinna bära deras barn. Filter har följt det svenska forskarteamet som ­bestämde sig för att lösa problemet.

En höstdag i slutet av 1990-talet, när Sara var 17 år gammal, knackade hon på dörren till skol­sköterskans mottagning. Sara såg ut som en vanlig tonåring, betedde sig som en vanlig tonåring och kände sig som en vanlig tonåring. Samtidigt hade hon räknat ut att någonting inte var som det skulle. Hon var den enda tjejen i sin klass som inte hade fått sin mens, och flera gånger hade hon råkat höra sin mamma diskutera detta högst privata problem med sina väninnor. Det var lika pinsamt varje gång, men hon sade aldrig ifrån. Nu hoppades hon få veta vad som var fel.

Efter en kort frågestund förklarade skol­­sköt­erskan att Sara borde uppsöka en ungdomsmottagning. Där fick hon svara på ytterligare ett antal frågor innan sköterskan bokade en tid hos en specialistläkare. Ingen av dem antydde vad felet kunde vara, men av sättet de såg på henne började Sara misstänka att hon i värsta fall skulle behöva genomgå någon form av operation.

Några dagar senare satte hon sig på morgonens första buss till Borås. Hennes föräldrar trodde att hon var i skolan, hennes vänner trodde att hon var hemma sjuk. Specialisten tog blodprover, genomförde en gynekologisk undersökning och bokade sedan in Sara på en titthålsoperation. När hon vaknade förklarade specialisten varför hon inte hade fått sin mens. Äggstockarna var normala, äggledarna såg ut som de skulle, men där hennes livmoder borde sitta syntes bara ett tunt, litet streck. Mycket tydde på att Sara led av MRKH – ett medfött ­syndrom som drabbar en kvinna på 4 500 och som innebär att vissa organ i bäckenet inte utvecklas som de ska under fosterstadiet. Livmodern, och i många fall de inre delarna av vaginan, saknas därför helt.

Annons

Specialisten skickade Sara till en fertilitets­expert på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg för ännu en undersökning. Efter blodprover och ­röntgen konstaterade han att skadorna på hennes inre vagina var så små att de inte skulle påverka hennes möjligheter att ha sex. I allt väsentligt skulle Sara kunna leva ett fullständigt normalt liv.

Diagnosen innebar egentligen bara en enda sak: hon skulle aldrig någonsin kunna få egna barn.

 

När läkaren Mats Brännström 1998 lämnade Sverige för att under ett år arbeta i miljonstaden Adelaide på den australiensiska sydkusten, gjorde han ett ovanligt karriärval.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?