»Att dricka vin är att smaka på klimatförändringarna«

Finsmakare har redan oroats av att klimatförändringarna äventyrar produktionen av mörk choklad och kaffe. Nu varnar forskaren Kimberly Nicholas för att ytterligare ett njutningsmedel ligger i farozonen.

Vad kommer att hända med våra nuvarande favoritviner?

– De kommer inte att smaka likadant. Som doktorand vid Stanforduniversitetet i USA studerade jag effekterna av klimatförändringarna för jordbruket i Kalifornien. Vi såg att skördarna av vindruvor hade minskat något i takt med att temperaturerna stigit. Ännu mer oroande var att kvaliteten kraftigt försämrats. För varje procents ökning i ljus minskade druvans färg och tanniner med två procent.

Varför är det ett problem?

Annons

– Tanniner är det som ger vinet dess struktur. Faktum är att många beståndsdelar som bidrar med smak och arom bryts ner i för höga temperaturer. I Napa Valley, som ligger nära där jag själv växte upp på en vingård, produceras fortfarande några av världens bästa Cabernet Sauvignon-viner. De kan säljas tjugo gånger så dyrt som viner från samma druva som odlas i en varmare region. Fortsatt uppvärmning skulle minska priset. Faktum är att många av dagens vinregioner kan bli för varma för att odla högkvalitativa vindruvor.

Finns det andra effekter på själva kvaliteten?

– Framtidens vin blir mer alkoholstarkt. Mer värme ger mer socker i druvan, vilket i sin tur leder till högre alkoholhalt. De senaste åren har det varit en trend mot mer alkohol i vinerna. Det kan ju förstås vara så att inflytelserika vinkännare förespråkat starka och kraftfulla viner och att konsumenter därför efterfrågat det, men i Australien har man faktiskt kunnat påvisa att den ökade alkoholstyrkan beror på stigande temperaturer.

Nu är du forskare vid Lunds universitet och har själv en kolonilott där du odlar Rieslingdruvor.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?