»Att dricka vin är att smaka på klimatförändringarna«

Finsmakare har redan oroats av att klimatförändringarna äventyrar produktionen av mörk choklad och kaffe. Nu varnar forskaren Kimberly Nicholas för att ytterligare ett njutningsmedel ligger i farozonen.

Vad kommer att hända med våra nuvarande favoritviner?

– De kommer inte att smaka likadant. Som doktorand vid Stanforduniversitetet i USA studerade jag effekterna av klimatförändringarna för jordbruket i Kalifornien. Vi såg att skördarna av vindruvor hade minskat något i takt med att temperaturerna stigit. Ännu mer oroande var att kvaliteten kraftigt försämrats. För varje procents ökning i ljus minskade druvans färg och tanniner med två procent.

Varför är det ett problem?


Den här artikeln är låst!

För att läsa vidare behöver du välja något av följande alternativ:

35 kr
Köp artikeln!

Efter köpet har du tillgång till artikeln direkt.

39 kr Prenumerera

Betalningen dras varannan månad (78 kr) från ditt kort.

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Filter #64 (24 september 2018) och är skriven av .