»Att dricka vin är att smaka på klimatförändringarna«

Finsmakare har redan oroats av att klimatförändringarna äventyrar produktionen av mörk choklad och kaffe. Nu varnar forskaren Kimberly Nicholas för att ytterligare ett njutningsmedel ligger i farozonen.

Vad kommer att hända med våra nuvarande favoritviner?

– De kommer inte att smaka likadant. Som doktorand vid Stanforduniversitetet i USA studerade jag effekterna av klimatförändringarna för jordbruket i Kalifornien. Vi såg att skördarna av vindruvor hade minskat något i takt med att temperaturerna stigit. Ännu mer oroande var att kvaliteten kraftigt försämrats. För varje procents ökning i ljus minskade druvans färg och tanniner med två procent.

Varför är det ett problem?

– Tanniner är det som ger vinet dess struktur. Faktum är att många beståndsdelar som bidrar med smak och arom bryts ner i för höga temperaturer. I Napa Valley, som ligger nära där jag själv växte upp på en vingård, produceras fortfarande några av världens bästa Cabernet Sauvignon-viner. De kan säljas tjugo gånger så dyrt som viner från samma druva som odlas i en varmare region. Fortsatt uppvärmning skulle minska priset. Faktum är att många av dagens vinregioner kan bli för varma för att odla högkvalitativa vindruvor.

Vill du läsa mer? 0 kr första månaden!

Vi ger dig oväntade avslöjanden, möten med kulturens mest intressanta personer och berättelserna du inte vill missa. Bli Filter­prenumerant.

Testa nu

Har du redan ett konto? här.

Publicerad 24 september 2018 och uppdaterad 25 september 2018. Artikeln är skriven av .