»Att dricka vin är att smaka på klimatförändringarna«

Finsmakare har redan oroats av att klimatförändringarna äventyrar produktionen av mörk choklad och kaffe. Nu varnar forskaren Kimberly Nicholas för att ytterligare ett njutningsmedel ligger i farozonen.

Vad kommer att hända med våra nuvarande favoritviner?

– De kommer inte att smaka likadant. Som doktorand vid Stanforduniversitetet i USA studerade jag effekterna av klimatförändringarna för jordbruket i Kalifornien. Vi såg att skördarna av vindruvor hade minskat något i takt med att temperaturerna stigit. Ännu mer oroande var att kvaliteten kraftigt försämrats. För varje procents ökning i ljus minskade druvans färg och tanniner med två procent.

Varför är det ett problem?


Prenumerera på Filter för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto