Vad kommer att hända med våra nuvarande favoritviner?
– De kommer inte att smaka likadant. Som doktorand vid Stanforduniversitetet i USA studerade jag effekterna av klimatförändringarna för jordbruket i Kalifornien. Vi såg att skördarna av vindruvor hade minskat något i takt med att temperaturerna stigit. Ännu mer oroande var att kvaliteten kraftigt försämrats. För varje procents ökning i ljus minskade druvans färg och tanniner med två procent.
Varför är det ett problem?
– Tanniner är det som ger vinet dess struktur. Faktum är att många beståndsdelar som bidrar med smak och arom bryts ner i för höga temperaturer. I Napa Valley, som ligger nära där jag själv växte upp på en vingård, produceras fortfarande några av världens bästa Cabernet Sauvignon-viner. De kan säljas tjugo gånger så dyrt som viner från samma druva som odlas i en varmare region. Fortsatt uppvärmning skulle minska priset. Faktum är att många av dagens vinregioner kan bli för varma för att odla högkvalitativa vindruvor.
- Mer:
- Samtal
- Mat & dryck