BRASKLAPP. »Enda problemet i dag är att odlingarna är energikrävande, vilket forskningen försöker lösa«, säger Fredrika Gullfot.

»Det här löser många av jordens problem!«

Mikroalger var en av jordens första levande organismer. Algbonden Fredrika Gullfot tror att de också kan vara framtiden.

Fredrika Gullfot om ätbara alger.

Vad fick dig att satsa på mikroalger?

– Jag är vegan sedan tio år, och upptäckte att det går att få i sig omega-3 från mikroalger istället för fisk. På den tiden var jag doktorand i bioteknologi vid KTH, så jag blev nyfiken och började läsa på om odling av mikroalger. Det var som att få upp ögonen för en helt ny värld, som en uppenbarelse: »Det här löser ju många av jordens problem!« Oljan från mikroalgerna kan både bli biobränsle, så att våra motorer kan köra vidare, och viktig näring för våra kroppar. Det kan tyckas för lätt, men egentligen handlar det bara om att titta på naturens eget sätt att lagra solens energi.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Filter #25 (12 april 2012) och är skriven av .